Frågor & svar
Nyheter

Skatteavdrag för fackavgiften införs

Nu är det klart att det blir billigare att vara med i ett fackförbund. Från och med 1 juli får du dra av 25 procent av fackavgiften i din deklaration.

Publicerad:

Det var i onsdags som riksdagen fattade beslut om att återinföra skatteavdrag för fackföreningsavgiften. Avgiften för fullbetalande medlemmar i Naturvetarna är 240 kronor per månad. Med en avdragsrätt på 25 procent innebär det en skattelättnad på 720 kronor per år.

I år blir avdraget värt 360 kronor eftersom det införs 1 juli. För dem som betalar en lägre avgift till förbundet blir skattelättnaden mindre värd i kronor räknat. För att få del av avdraget måste fackföreningsavgiften uppgå till minst 400 kronor per år.

Starka parter

Anledningen till att skatteavdraget införs igen är att regeringen vill stärka den svenska modellen som bygger på starka parter som gemensamt tar ansvar för löner och villkor.
– Vi välkomnar skattereduktionen. Det är ett viktigt steg på vägen för att uppnå regeringens mål att öka anslutningsgraden till fackförbunden. Den svenska modellen behöver kommuniceras tydligare så att fler inser värdet av att vara med i ett fackförbund, säger Kristofer Jervinge, utredare på Naturvetarna.
Vad som händer med skatteavdraget vid ett eventuellt regeringsskifte i höst är oklart. I allianspartiernas skuggbudgetar fanns inte skatteavdraget med.

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Mikael 2019-04-08

Men nu 9 månader efter att riksdagens beslut började gälla så är skatteavdraget borttaget igen?

Hans-Erik Lundin 2019-03-23

Hej, jag har inte fått kontrolluppgift på min inbetalade medlemsavgift 2018. Skickas denna ut via mail eller på papper?

Johanna Rösth, kommunikatör Naturvetarna 2018-05-22

Ja, Naturvetarna kommer lämna uppgifter till Skatteverket så som medlem behöver du inte göra någonting. Läs mer på www.naturvetarna.se/medlemsavgifter

Pär 2018-05-21

Kommer skatteavdraget att göras automatiskt hos skatteverket eller kommer alla medlemmar få rapportera in sitt avdrag?
Kommentera