Frågor & svar
Nyheter
Foto: Colourbox

Så fungerar det om du blir sjuk

Hösten är på ingång och lika så sjukdomar och VAB. Vi förklarar hur det fungerar om du som är företagare blir sjuk eller behöver vabba.

Publicerad:

Till och med en kortare sjukdom eller skada kan bli en jobbig affär som egen företagare. Ha gärna en plan och budget för hur du ska driva vidare ditt företag genom den här tiden.

Du kan få sjukpenning om du:

  • Inte kan arbeta din vanliga arbetstid p g a sjukdom. Du måste vara borta minst en fjärdedel av din vanliga arbetstid för att vara behörig för att få sjukpenning.
  • Går miste om inkomst som är sjukpenninggrundande.
  • Är försäkrad i Sverige.

Som enskild näringsidkare eller ägare av ett handels- eller kommanditbolag så varierar det lite från aktiebolag. Du ses inte som anställd, till skillnad från i ett aktiebolag där ägaren även är anställd i bolaget.

Blir du sjuk kan du få knappt 80% av din inkomst men högst 725 kr/dag i ersättning i sjukpenning (denna siffra kan ändras, du kan hålla dig uppdaterad på Försäkringskassans hemsida). Har ditt företag funnits längre än 24 månader är det din beräknade inkomst av näringsverksamhet som ligger till grund för hur mycket du får i sjukpenning. Har ditt företag funnits kortare än 24 månader och inte har hunnit få så mycket beräknad inkomst jämför man med en anställd med liknande uppgifter och utbildning för att räkna ut hur stor din inkomst förväntas bli och ersättningen baseras på och det som kallas för SGI, sjukpenninggrundande inkomst

I dessa bolagsformer räknas du inte som anställd innebär det att du ska sjukanmäla dig till Försäkringskassan den första dagen du blir sjuk.

Karensdagar är dagar i början av en sjukskrivning där det inte utgår någon ersättning. Som egenföretagare kan du själv välja hur många dagar du väljer att ha i karenstid – 1, 14, 30, 60 eller 90 dagar. Ju fler karensdagar du väljer, desto lägre blir din sjukförsäkringsavgift. Den avgiften är en del av de egenavgifter du betalar till Skatteverket. Gör du inget val av hur många karensdagar du vill ha så får du automatiskt 7 dagar. Du kan enkelt ändra karenstiden på Försäkringskassans hemsida. Skulle du vara sjuk längre än 7 dagar ska du skicka in ett läkarintyg med uppgifter om din sjukdom eller skada.

Det är alltid bra att ha en separat sjuk- och sjukvårdsförsäkring, vilket du kan teckna förmånligt hos Akademiker Försäkring.

Som ägare av ett aktiebolag räknas du som en anställd. Det betyder att den första dagen du är sjuk är en karensdag och du får alltså ingen ersättning. Då ser det ut så här:

Dag 1: Karensdag. Ingen ersättning.
Dag 2-14: Ditt aktiebolag betalar sjuklön till dig då du räknas som en anställd.
Dag 15: Har du varit sjuk i 15 dagar ska du anmäla din sjukdom till Försäkringskassan. När du har sjukanmält dig kan du ansöka om sjukpenning.

Den ersättningen du får från Försäkringskassan fr o m den 15:e dagen du är sjuk räknas utifrån den lön du tar ut från ditt aktiebolag. Det innebär att om du tar ut en låg lön, eller ingen lön alls, kan du riskera att bli utan ersättning vid sjukdom. Sjukanmäl dig när du har varit sjuk i 14 dagar. Anmälan ska göra senast den 21:a sjukdagen.

Vård av barn

Statistik visar att nio av tio företagare arbetar även när de är sjuka, enligt Företagarna. De arbetar i snitt 20% mer än den genomsnittlige anställde och tar ut mindre semester.

Är det inte du som är sjuk utan ditt barn så gäller vård av barn (VAB) precis som för vilken anställd som helst. Ersättningen kallas för tillfällig föräldrapenning och det är Försäkringskassan som betalar ut ersättningen till dig. Till skillnad från när du är sjuk så gäller inga karensdagar utan pengarna betalas ut från barnets första sjukdag.

Ersättningen baseras på din SGI och är lite mindre än 80% av din vanliga inkomst.

Kommentarer

Kommentera