Frågor & svar
Nyheter
En person som sträcker upp armen i en föreläsningssal

Rusning till den nya juristförsäkringen

De första dagarna i november var det många som ringde.

–Nu är flödet mer normalt. I slutet av månaden hade 170 ärenden hanterats, varav hälften var avslutade, berättar Nadja Forsman, chefsjurist på HELP.

Publicerad:

Vilken typ av ärenden är vanligast?

– Testamente och samboavtal ligger i topp. Många har säkert gått och tänkt på att få det gjort och passar på nu. Vi har också skrivit några bodelningsavtal.

“ Testamente och samboavtal ligger i topp.”

Har ni hjälpt till vid tvister?

– Ja, och det har handlat om vårdnadstvister. Den typen av ärenden kommer att öka över tid. Tvisten måste ha uppstått efter 1 november för att vi ska kunna bistå. I fem fall har vi hjälpt till att överklaga beslut från försäkringskassan.

Hur har reaktionerna varit?

– Mycket positiva. Några har ställt frågan: ”Vad kostar det?” Då känns det roligt att säga att det inte kostar något. Då blir de glatt överraskade.

I vilka fall kan ni inte hjälpa till?

– Till exempel omfattas inte skador som har uppstått i vården av försäkringen. Då kan vi i stället ge goda råd om hur man kan gå vidare, eller inte gå vidare om chansen att vinna framgång är liten, säger Nadja Forsman. 

Så funkar det

I dagarna dimper det ner ett brev från Naturvetarna och försäkringsbolaget HELP i brevlådan. Det är dags att ta ställning till om du vill fortsätta ha juristförsäkringen. 

Hittills har du haft den kostnadsfritt. Från och med den 1 februari kostar den 35 kronor, som läggs på din ordinarie medlemsavgift till Naturvetarna.

Om du inte vill ha juristförsäkringen kan du tacka nej. Fyll i så fall i reservationsblanketten och posta. Portot är betalt.

Varför har Naturvetarna valt den här lösningen?

- Det är ett mycket bra erbjudande, som innebär att medlemmarna till en låg premie också får ett juridiskt skydd i privatlivet.

Men varför måste jag tacka nej om jag inte vill ha juristförsäkringen?

– Genom den här lösningen kan premien hållas låg och fler kan omfattas av juristförsäkringen. Någon individuell riskbedömning behövs inte och karenstiden har vi förhandlat bort, så att försäkringen börjar gälla direkt.

Kan jag komma tillbaka senare om jag tackar nej nu?

– Nej, du kan inte ansluta dig till juristförsäkringen vid ett senare tillfälle om du tackar nej nu.

 

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera