Frågor & svar
Nyheter

Peta inte i strejkrätten!

Konflikten i Göteborgs hamn är på väg att lösas av parterna själva. Det visar att den svenska modellen fungerar och att utredningen om begränsad strejkrätt kan läggas ner, menar Naturvetarnas ordförande Ivar de la Cruz. 

Publicerad:

Den fastlåsta hamnkonflikten i Göteborg har satt den svenska modellen på prov. Men nu verkar en öppning vara på gång. Hamnarbetarförbundet har meddelat att de kan acceptera ett liknande avtal som transportarbetarförbundet har i dag.

Samtal och dialog

- Det här visar att den svenska modellen fungerar. Genom samtal och dialog är det möjligt att hitta lösningar utan lagstiftning, säger Ivar de la Cruz, ordförande för Naturvetarna.
Bakgrunden är att arbetsmarknadsministern Ylva Johansson tillsatte en utredning som skulle kunna begränsa strejkrätten. Den segdragna hamnkonflikten menar hon strider mot avsikten i den svenska modellen, eftersom verksamheten blev lidande och rederier valde andra hamnar.

Lägg ner stridsåtgärdsutredningen!

- Det bästa regeringen kan göra nu är att lägga ned stridsåtgärdsutredningen. De här visar att parterna kan lösa konflikter på egen hand, säger Ivar de la Cruz.

Palle Liljebäck

chefredaktör