Frågor & svar
Nyheter

Ökad trygghet för de som startar företag

De som startar eget företag ska få utökat socialförsäkringsskydd enligt ett förslag från socialförsäkringsutredningen. Ett bra steg i rätt riktning för att uppmuntra fler att bli företagare och för att skapa likvärdig trygghet för alla, tycker Naturvetarna.

Publicerad:

Förslaget innebär att den sjukpenninggrundade inkomsten (SGI) för uppbyggnadsskedet av företaget ska utökas från 24 månader till 36 månader. SGI ska dessutom gälla även när det nystartade företaget bedrivs i aktiebolagsform (idag gäller det bara för enskild näringsverksamhet eller ett handels- eller kommanditbolag).

– Alla bör ha samma grundtrygghet, oavsett hur man får sin inkomst eller vilken slags bolagsform man driver. Det är ett bra förslag för att uppmuntra fler att satsa på att starta företag, säger Kristofer Jervinge, biträdande avdelningschef Kommunikation och påverkan på Naturvetarna.

Ett förbättrat socialförsäkringssystem för alla på arbetsmarknaden är en fråga som förbundet arbetat med länge. Vid den senaste kongressen 2015 fick förbundet bland annat i uppdrag att arbeta för att "alla ska omfattas av socialförsäkringarna", oavsett var man får sin inkomst ifrån.

Läs Naturvetarnas svar på förslaget här.

Johanna Rösth

projektledare webb

Kommentarer

Kommentera