Frågor & svar
Nyheter

Nytt löneavtal för distriktsveterinärer

Efter segslitna förhandlingar med arbetsgivaren har landets distriktsveterinärer fått ett nytt löneavtal. Det börjar gälla den 1 december och ger en ny fast lön under dagtid.

Publicerad:

– Det känns bra och vi är glada över att äntligen ha kommit i mål, säger Lars Kristensen, sekreterare i Distriktsveterinärföreningen inom Saco-S på Jordbruksverket.

Han förklarar att de har fått med mesta och bästa från det gamla avtalet, samtidigt som det nya avtalet ger bättre ersättning vid semester och föräldraledighet.

– Ännu en framgång är att beredskapsarbetstid ska räknas in i normalarbetstiden.

Bra för gruppen

Det gamla avtalet från 1994 var uppbyggt med grundlön i botten och tantiem i tillägg - ett slags ackord - som innebar att de som utförde mycket djursjukvård, som att ge sprutor och operera, gynnades. Andra som arbetar i distrikt med långa resvägar missgynnades.

– Nu har vi ett avtal som uppmuntrar till både goda laginsatser och individuella prestationer.
Det nya avtalet börjar gälla 1 december i år och bygger på en framförhandlad beräkningsmodell som ger de nya fasta dagtidslönerna. I framtiden kommer individuell lönesättning med lönesamtal tillämpas, utan centralt satt siffra. Så som gäller för andra akademiker inom staten.

Lockar veterinärer

– Det innebär också att de fasta ingångslönerna försvinner. Nu ska alla löner förhandlas individuellt, vilket förhoppningsvis kan göra Jordbruksverket mer attraktivt för veterinärer.

Men en del av det gamla är kvar. Det innebär att veterinärerna har fast lön under dagtid och tantiem när de har beredskapstjänst efter klockan 17.00 och före klockan 8.00 dagen efter.
När de har beredskap under hela helgen så blir de kompenserade med tre dagars ledighet med lön plus att de får tantiem för utförda djursjukvårdinsatser.

Stöd från Naturvetarna

Förhandlingarna om ett nytt löneavtal startade sommaren 2017. Innan dess hade samverkansarbete och en omfattande lönekartläggning gjorts.

– Vi har fått mycket bra stöd från Naturvetarna, vilket gynnade oss när det blev skarpt läge i förhandlingen, säger Lars Kristensen.

Nu går veterinärerna och väntar på besked om de nya lönerna, som grundar sig på tidigare lön när systemet med tantiem tillämpades.

Palle Liljebäck

chefredaktör