
Influensan brukar komma som ett brev på posten framåt vintern. Så även i år. AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten, berättar om läget och tipsar om hur man kan skydda sig.
Nu i jultider ser vi att influensan är igång sedan mitten på december. Aktiviteten är fortfarande låg och vi räknar med att ökningen kommer att avta under jul- och nyårshelgerna för att sedan ta fart när vi återvänder till jobb och skola. Det blir sannolikt en topp framåt februari men hur intensiv säsongens epidemi blir återstår att se. Hittills är det influensa A(H1N1)pdm09 som gett flest fall.
Sprids snabbare på vintern
Att influensan slår till på vintern har fler orsaker. Den luftspridda influensan (virus) når längre i den torra luften på vintern. Samtidigt är vi inomhus mer och utsätter varandra för smitta i högre grad än annars.
Under sommaren här i Sverige har de fyra aktuella säsongsinfluensorna cirkulerat på andra sidan jordklotet och rör sig nu till våra breddgrader. Normalt blir det en topp framåt februari-mars, men det är inte säkert, för två år sedan var flest sjuka under julen.
Svininfluensan kan komma igen
Ännu en pusselbit är immuniteten hos befolkningen och hur snabbt influensavirus förändras genom mutationer. Till exempel är många immuna mot svininfluensan som blev en pandemi 2009. Den kan komma tillbaka i vinter, men eftersom många redan har haft den blir spridningen inte lika stor nu. Ännu fler har en stark immunitet mot den influensavariant (B/Yamagata)) som dominerade förra vintern, vilket gör att den sannolikt inte får samma spridning i vinter.
Tips: vaccinera
Det bästa sättet att slippa bli drabbad av influensa är att vaccinera sig, vilket vi rekommenderar för riskgrupper, som gravida, personer med exempelvis svår astma eller kronisk hjärtsjukdom, och de som är äldre än 64 år. Nytt för i år är att vaccinet skyddar mot alla fyra säsongsinfluensor som förekommer.
I övrigt gäller det att tvätta händerna ofta och hålla avstånd från de som är sjuka. Att stanna hemma när man är sjuk och hosta i armvecket är andra sätt att minska smittspridningen.