Lena Johansson, ansvarig för strålskyddet på ESS i Lund, känner sig hedrad. Utmärkelsen får hon för sina insatser som facklig representant för Naturvetarna. Det var kollegorna som nominerade henne.
– Här finns flera utmaningar, då vi jobbar i en internationell miljö med femtio olika nationaliteter. Det kan till exempel vara svårt för utländska medarbetare att få tillgång till a-kassan. Ännu ett problem för dem är att ta med familjen eftersom båda makarna måste ha arbete.
Samtidig känner hon stolthet över att jobba i det prestigefyllda projekt som ESS innebär. Det drog så mycket att hon för två år sedan lämnade forskningen i Storbritannien.
Brexit bidrog
– I samma veva var folkomröstningen om Brexit på gång. Med facit i hand var det ett bra beslut att flytta tillbaka till Lund, där jag tidigare hade utbildat mig till fysiker och disputerat i radiofysik.
Att engagera sig fackligt känns rätt för Lena Johansson.
– Det är ett spännande och utmanande uppdrag. Genom facket är det möjligt att påverka genom Medbestämmandelagen, MBL, men även att stötta individer i förhandlingar med arbetsgivaren.
Att bygga relationer mellan fack och arbetsgivare ser hon som viktigt för att nå framgång.
– Aktuellt just nu är flytten från Medicon Village till provisoriska kontor ute vid anläggningen. Vi försöker göra det bästa möjliga av situationen. Vi kommer att sitta i temporära kontorslandskap, vilket inte är helt optimalt i ett arbete som kräver mycket tankekraft.
Nytt kontor ska byggas
Om runt tre år är planen att permanenta kontor ska vara klara för inflyttning.
– Här gäller det att vara med och bevaka så att arbetsplatsen anpassas för medarbetarnas behov. En stor del av detta arbete görs av fackliga skyddsombud på ESS. Men det finns ingen strikt arbetsmiljölag att luta sig mot när kontor ska byggas. Så det gäller att hitta bra lösningar i dialog med arbetsgivaren.
Den femhundra meter långa tunneln står färdigbyggd på fälten utanför Lund. Nästa år kommer, om planen håller, de första protonerna att skjutas iväg i acceleratorn.
– Min roll är att bevaka strålsäkerheten för både människor och miljö. För att få använda joniserande strålning i skarpt läge krävs ett godkännande av Strålsäkerhetsmyndigheten.
Stor nytta
Anläggningen kommer att användas av forskare från de europeiska länder som är med och finansierar ESS, och av andra parter inom industri och akademi.
Tillämpningen finns inom hela det naturvetenskapliga fältet, som till exempel utveckling av nya läkemedel och material, men också inom energi, miljö, kultur och grundläggande fysik.
– Förenklat kan man på atomnivå se in i olika material. Titta gärna på TEDx föreläsning om ESS av forskningsrådgivare Sindra Pettersson Årsköld. https://europeanspallationsource.se/)
Tårtan
Tårtan från Naturvetarna kommer hon dela med sina kollegor i Akademikerföreningen på ESS.

Palle Liljebäck
chefredaktör