Frågor & svar
Nyheter

Månadens fråga: Hur mycket övertid jobbar du?

I ett allt mer pressat arbetsliv är det många som jobbar över, enligt en färsk rapport från SCB. Det är ohållbart i längden. Nu undrar vi hur ofta du jobbar över och vad du gör att klara jobbet på den tid du får lön för.

Publicerad:
Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Åsa 2018-05-22

I sällsynta fall stannar jag lite längre (har förtroendearbetstid) om något gått snett och jag behövs, men som regel jobbar jag inte övertid. Håller med i tidigare kommentar om att övertid är ett tecken på ett systemfel i organisationen. Vi lever ett liv. Ingen kommer tacka dig när du blir utbränd, och ingen tänker "gud vad glad jag är att jag arbetade så mycket" på sin dödsbädd.

Phil 2018-05-19

Ca 8 timmar i snitt varje vecka, utan ersättning. Svårt att göra annat som forskare/akademiker. För mycket administrativ arbete och fantasi-aktig bemanning på undervisning är huvudsakliga anledning.

MARJAN KOHR 2018-05-18

jag är arbetslös. men jag söker 50-60 procents jobb eller 3 dagar om vecka. ta bort rökande, drickande, bilen och äta mindre kött. räcker pengarna och ha tid och bra fritid för sig.

Isabelle 2018-05-18

Jag jobbar inte övertid. Om min arbetstid inte räcker till, till mina arbetsuppgifter så är det ett systemfel och något som arbetsgivaren får rätta till. Om jag vid enstaka tillfälle jobbat över, så tar jag ut det som komptid kort därpå.

Mats 2018-05-18

Så här långt i år har jag i snitt jobbat 50 timmar i veckan (som mest närmare 60). Eftersom jag, för att få ihop det med hemmet (är ensamstående med barn), också har förtroendearbetstid blir det en riktig förlustaffär. Kommer dock att försöka arbeta mindre under sommaren så att jag förhoppningsvis kan snitta på en heltid. Arbetsgivaren uppmuntrar till förtroendearbetstid, men vi ska bara tidsredovisa för en heltid, oavsett hur mycket vi arbetar, vilket ger en ganska missvisande bild såväl utifrån arbetsmiljöhänseende som hur mycket tid vi lägger på olika projekt. De som arbetar förtroendearbetstid har möjlighet att arbeta mer på distans, medan de som inte har förtroendearbetstid måste vara på kontoret så länge det inta handlar om beordrad övertid. Hade jag haft möjlighet till reglerad arbetstid OCH distansarbete ett par dagar i veckan hade jag aldrig valt förtroendearbetstid. Tänker även på att den tid jag "arbetar över" med förtroendearbetstid, är tid som arbetsgivaren annars hade behövt betala ganska mycket extra för att få utförd då det rör sig om kvällar och helger. Tycker att en statlig verksamhet borde har en bättre policy än så, och vara flexibla till var och hur medarbetarna arbetar oavsett om man har förtroendearbetstid eller inte. Tror det blir en plusaffär för alla, då mer flexibilitet också innebär att många arbetsuppgifter kan genomföras snabbare - t.ex. att kunna ge input på en rapport en kväll för att andra ska kunna ta vid morgonen efter (men då borde det också förutsätta att arbetsgivaren ser till att arbetstagaren kan "ta igen" den kvällen). Så svaret på frågan om vad jag gör för att klara jobbet på den tid jag får lön för är att jag inte klarar jobbet på den tiden, och att det inte är så mycket jag kan göra åt det såvida jag inte överger förtroendearbetstiden. Men då måste jag går ner i tid eftersom jag inte har möjlighet att befinna mig på kontoret heltid. Så jag får ta det onda med det goda, men känner att arbetsgivaren tjänar mer på upplägget än vad jag gör.

Anna G 2018-05-18

För mer långsiktigt val för bättre hälsa, så bytte jag arbetsgivare. Nu går det i vågor med övertid, men det finns också möjlighet att ta ut detta (i tid). Min nuvarande arbetsgivare tar större hänsyn och arbetar mer för god arbetsmiljö och god värdegrund.

Tage 2018-05-17

Numera nästan inget, men är då istället rädd att bli omsprungen och förlora jobbet.

Julia 2018-05-17

Jobbar över ca 3h/vecka (skulle lätte kunna var fler, är dietist). Hoppar ibland över förmiddags/eftermiddagsrasten för att minska övertiden.
Kommentera