
Jag känner hur kylan biter till i kinden när jag följer yngsta sonen till första skoldagen. Tänk, den här sommaren som vissa dagar kändes oändlig, börjar även den nu lida mot sitt slut. Samtidigt som hösten är slutet på lata dagar är det också början på en ny termin och en nystart av lärandet. Kanske en ny skola, en ny klass, en ny utbildning eller bara nya utmaningar i en känd miljö?
Liksom min son som med långa och förväntansfulla steg tågar upp till skolan ser jag själv jättemycket fram emot att komma tillbaka till jobbet vid Uppsala universitet där jag nu ska ta mig an höstens uppdrag. Listan på vad som ska klaras av är diger och spänner över allt från strategiarbete och undervisning till att skriva ansökningar och givetvis att leda min grupps forskning inom mikrosystemteknik.
När jag frågar sonen vad han vill bli när han blir stor får jag ett besvärat "Jag veeet inte!" tillbaka. Själv bestämde jag nog aldrig mig egentligen för att bli forskare utan det var något jag en dag fann mig själv att vara. Jag valde att läsa fysik på universitetet, en utbildning jag i dag är mycket tacksam över. Den var ingen direktbiljett till drömjobbet men den lärde mig att resonera logiskt, att systematiskt söka efter fakta och att kritiskt utvärdera den information jag hittar och kontrollera för felkällor.
Detta är grunden i den vetenskapliga metodiken och de här kompetenserna är lika viktiga för mig i forskningslabbet som om jag hade arbetat inom industrin. För att inte tala om hur ofta jag använder dem i min vardag där det ibland är svårt att skilja på sant och falskt i den information som strömmar över oss.
Om du just har börjat en högre utbildning så vill jag gratulera dig till den investering för framtiden som du har startat! Undrar du om du hittat rätt? Jag råder dig till att kika igenom universitetens kurskataloger för jag är övertygad om att du kan hitta en utbildning som får dig också att ta långa och förväntansfulla steg. Och vem vet, kanske finner du en dag att du är forskare.
Text: Maria Tenje, Docent i mikrosystemteknik vid Uppsala universitet och ordförande för Sveriges unga akademi