Frågor & svar
Nyheter

”Innan jag går i pension ska skogsbranschen vara jämställd”

Elin Olofsson har fått utmärkelsen Årets alumn på SLU. Detta är tack vare hennes insatser för ökad jämställdhet i skogsbranschen.

Publicerad:

Vid Naturvetarnas kongress i höstas valdes hon in i förbundsstyrelsen. Hon var en av dem som startade instagramkontot #slutavverkat, som var en del av #Metoo-rörelsen. Yrkesverksamma kvinnor och studenter uppmanades att berätta vad de upplevde i sin vardag, i en bransch där 86 procent av arbetstagarna är män. Härskarteknik, maktutövning och trakasserier blev responsen. Få hade förstått att vardagen faktiskt såg ut så, och denna ögonöppnare gjorde att diskussionerna gick höga.

– Vi startade den 17 december 2017, och därefter publicerade vi tre berättelser om dagen fram till februari.

Ny fart på kontot

I slutet av våren när jägmästarkursens termin var slut, fick kontot ny fart igen. Berättelser från både studietid och sommarjobb dök upp.

Skogsbranschen har nu fått ett uppdrag från regering att öka takten i arbetet med jämställdhet.

– Jag upplever att diskussionen har lyfts till en ny nivå. Förut var det närapå förbjudet att prata om situationen, men nu är det en självklarhet att göra det.

Elin Olofsson säger att det kan kännas förbjudet att överhuvudtaget jobba med jämställdhet i skogen. Men det borde vara en självklarhet eftersom företagen profilerar sig med att de jobbar med detta.

Fler som vågar 

Hon berättar att de blir allt fler som vågar ta ställning, säga ifrån och dra gränser. Olika personer har naturligtvis kommit olika långt. Arbetet har gått olika fort i olika organisationer.

Efter att det blev känt att Elin Olofsson var en av dem som stod bakom #slutavverkat har hon fått många uppmuntrande mejl, samtal och sms.

Det finns även negativa reaktioner, men ingen har vågat säga det rakt ut till henne. Hon säger att även om jämställhet i Sverige är lika självklart som demokrati, så är vissa inte medvetna om hur de uppträder och agerar. Enligt henne tror en del att kvinnor bara vill gynna sig själva genom ett jämställdhetsarbete.

Vad kommer du att göra framåt?

– Jag har en tydlig vision: innan jag går i pension ska skogsbranschen vara jämställd.

Makt att forma sitt liv

Hon definierar jämställdhet som att män och kvinnor har samma makt att forma samhället och sina liv. Den makten har inte de som jobbar inom skogsnäringen idag.

Elin Olofsson säger att man får kämpa på i både stort och smått. Tillsammans med några andra kvinnor har hon startat Nätverket för yrkesverksamma kvinnor i skogsbranschen. De har både regionala träffar och verksamhet på Facebook. Den 9 mars sker den första nationella träffen med föreläsare och flera framträdande personer som är inbjudna. Allting sker på ideell basis.

Det är dock fortfarande många runt om i landet som inte har nåtts av jämställdhetsvågen. Via nätverket vill de nå dem som är enda kvinnan på ett kontor, och vara någon som de kan vända sig till och bolla frågor med. Nätverket kommer också att göra det lättare att hitta kompetenta kvinnor i rekryteringar.

Kommentarer

Kommentera