
Slappa mer och fyll på med energi. Ta med hela personalen på resan mot personlig hållbarhet. Då får arbetsgivaren glädje av medarbetarnas kompetens och personlighet.
Det gränslösa arbetslivet, att kunna jobba när som helst och var som helst, har sina fördelar. Men det finns också baksidor som bland annat chefer har att hantera.
Om det hållbara ledarskapet handlade Leadership Friday, som ägde rum i Stockholm i september.
– Medarbetare som mår bra presterar också bra. Det skapar attraktiva arbetsplatser, med möjligheter till en aktiv fritid. Vem orkar gå på teater eller ta danslektioner om man kommer hem från jobbet som en urvriden trasa, säger föreläsaren Anna Ahrenfelt på Hållbar Vardag retoriskt.
Batteriet på rött
Hon pratar om att vara personligt hållbar, vilket är individens ansvar, men som färgas av samhällets värderingar.
– Den digitala revolutionen gör att vi lever i ett informationsöverflöd. Vardagen ska maxas och allt ska göras samtidigt. "Måste bara uppdatera Facebook innan jag släcker nattlampan", är ett tecken i tiden.
Snabba förändringar i samhället påverkar även arbetslivet. Om tjugo år är hälften av dagens arbetsuppgifter borta, och nya tillkommer, vilket ställer krav på ständig kompetensutveckling.
Den ständiga uppkopplingen och förväntan om tillgänglighet gör att stressen ökar. Batteriet lyser på rött, som Anna Ahrenfelt uttrycker det.
– Vi hamnar i hotläge när till exempel något går snett på jobbet eller av oro för barnen. Det ger ett adrenalinpåslag och höjda halter av stresshormonet kortisol i blodet.
Läkande krafter
Om det händer för ofta leder det över tid till sjukdom, men långt innan dess yttrar det sig i minskad empati och att man presterar sämre på jobbet.
– Men kroppen har också läkande krafter, i form av hormonet oxytocin, som stimuleras av sinnesro och trygghet. Dopamin är däremot lite förrädiskt och ger kickar som vi vill ha mer av, men som kan slå tillbaka i form av utmattning.
Hur skapar man då hållbara team?
– Sluta med att mäta hälsotillstånd med anonyma enkäter. Prata i stället direkt med varandra om vad som fungerar bra och vad som fungerar dåligt. Involvera medarbetarna för att ta reda på vad som kan göras för att åtgärda riskfaktorerna och i att genomföra beslutade åtgärder. Ta fasta på det som fungerar bra. Tydliggör också att medarbetarna har ett eget ansvar för att må bra, men ge också kunskap och verktyg för det.
Hitta ro
Personlig hållbarhet skiljer sig åt mellan individer.
– Ta reda på vad som funkar för dig. Hur ser din energinivå ut nu? Lyser batteriet rött behövs påfyllnad av energi.
Goda vanor är grunden för hållbarhet. Det kan handla om allt från att gå och lägga sig i tid och sova tillräckligt till att inte kolla mobilen i tid och otid.
Anna Ahrenfelt vill slå hål på myten om att ha många bollar i luften samtidigt.
– Se till att hitta plats för lugn och ro i livet. Utan personlig hållbarhet har arbetsgivaren inte glädje av medarbetarens kompetens och personlighet.
Detta kan chefen göra
- Vara ett föredöme och leva som hen lär.
- Skapa förutsättningar för personlig hållbarhet.
- Leda arbetsgruppens resa mot hållbarhet.
- Lyft och åtgärda stress kopplad till tillgänglighet, möten och mejl.
- Tydligt ledarskap: krav, kontroll och stöd.

Palle Liljebäck
chefredaktör