Frågor & svar
Nyheter
Bra gemenskap är stärker hälsan. Foto: Colourbox

Ha en plan för bättre hälsa på jobbet

Se arbetsplatsen som en arena för hälsa, där alla har ett ansvar. Docenten Per Gärdsell menar att arbetsgivarna borde ha en strategi för att medarbetarna ska må bra, vilket även varje individ borde ha.

Publicerad:

Tänker du på allt bra du gör, eller fastnar du i tankar om otillräcklighet?
– Lägg fokus på det du lyckas med och gläds över det. Att ikläda sig offerkoftan och bara se problem leder till ohälsa, säger Per Gärdsell, docent i ortopedi och föreläsare.
Han vidgar begreppet hälsa till att gälla allt från friskvård till trivsel på jobbet, som delaktighet, social samvaro och att skratta tillsammans. Beröm har en förmåga att studsa tillbaka.
– Sådant främjar hälsa. Alla arbetsplatser borde ha en strategi för bättre hälsa. När medarbetarna mår bra gör de också goda prestationer.

Inte bara prata

Många har god kunskap om hälsa, som att det är viktigt med fysisk aktivitet och att inte äta skräpmat. Men långt ifrån alla gör slag i saken och till exempel promenerar en halvtimme varje dag.
– "Ha en bra dag", önskar vi varandra, som om en god fe kommer flygande med lyckan. Säg hellre "Se till att få en bra dag", som är mer aktivt. Öppna dina sinnen, gå upp för trappor, ät hälsosamt och prata med folk du möter.
Han påminner om att 60 procent av all ohälsa i aktiv ålder styrs av vår livsstil. Hälsa går alltså att påverka, men är en färskvara.
– I dag ligger mycket fokus på att förebygga ohälsa. Det ska vi också göra, men lägg kraften på att främja hälsa. Lika självklart som att borsta tänderna ska hälsofrämjande åtgärder vara det. Lägg in goda vanor som en rutin i vardagen och se till att de blir av.

Hälsokompetens

Då kommer vi in på begreppet hälsokompetens. Hur menar du där?
– Det räcker inte att ha kunskap om hälsa, utan det är först när vi får det gjort som man kan prata om hälsokompetens. Vem vill inte vara kompetent om sin egen hälsa? Säger han retoriskt.
IT-kompetens ska alla ha, men hälsokompetens är inte så viktigt.
– Hälsa är en minst lika viktig resurs som ska utvecklas i samklang mellan chef och medarbetare. För att det ska fungera måste chefen själv må bra och det får inte finnas en mobbingkultur.

Paradigmskifte

Varför är det så svårt?
– Mycket har blivit bättre, men det handlar om ett paradigmskifte, att gå från fokus på ohälsa till hälsa. Goda beteende ger ringar på vattnet. Mår jag bra pratar jag hellre med andra och går oftare i trappor.
Vad bör en hälsoplan innehålla?
– Den behöver inte vara så märkvärdig. Lista åtgärder som främjar hälsa och lev därefter. Kom överens om hur vi ska bete oss mot varandra på jobbet. Bara genom att vara hövliga mot varandra vinner man mycket. Kom ihåg att det inte alltid är någon annans fel om du mår dåligt. Du är inget offer.

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera