Frågor & svar
Nyheter

Fråga experten: Vilken lön borde jag ha på första jobbet?

Jag har fått mitt första arbete efter examen och ska komma överens om lön med min chef. Jobbet är relevant för min utbildning. Jag har tittat i lönestatistiken och fått lite vägledning. Ska jag lägga mig på medianen, eller hur ska jag tänka?

Publicerad:

Det är en bra början att titta i Saco Lönesök som ger dig en bild av löneläget för olika tjänster inom olika branscher. Statistik ska dock användas med försiktighet, bland annat med tanke på att statistik aldrig kan spegla ett nuläge.

I stället för att utgå från medianen vill jag uppmana dig att fundera på vilken lön du skulle vara riktigt nöjd med. Tänk på att det är en förhandling och lägg på en förhandlingsmarginal till den lön du vill landa på. Fundera också på var din undre gräns går, det vill säga vilken lönenivå du inte kan tänka dig att gå under.

Som medlem i Naturvetarna har du även tillgång till fackligt förtroendevalda som kan finnas på arbetsplatsen. Av dem kan du få mer information om möjlig lön, givet löneläget på just den arbetsplatsen. Kontaktuppgifter hittar du ofta i jobbannonsen, men du kan också kontakta Naturvetarnas medlemsrådgivning för att få hjälp med detta.

Viktigt att komma ihåg är att lönen bara är en del av den ersättning som du får från arbetsgivaren. Det är stor skillnad på att arbeta hos en arbetsgivare som har kollektivavtal jämfört med en som inte har det. Tjänstepensionen och andra förmåner i kollektivavtalet utgör ett stort ekonomiskt värde.

Du bör också fundera på om det finns andra saker som är viktiga för dig och som kan påverka var du vill lägga dig lönemässigt. Hur ser det ut med semester, möjligheten att ha flexibel arbetstid eller förtroendearbetstid eller möjlighet att arbeta hemifrån ibland?

Till sist vill jag tipsa om Naturvetarnas lönesamtalscoachning som ger dig möjlighet att förbereda argumenten kring varför du ska få en så bra lön som möjligt. Och glöm inte att svara på vår lönenkät – tillsammans bidrar du till en bättre bild av löneläget.

Kommentarer

Kommentera