Frågor & svar
Nyheter
Världens sämsta länder att arbeta i.

Fackliga rättigheter kränks i världen

Allt fler fackligt aktiva hotas och mördas i världen. Demokratiska rättigheter är satt under press, visar en färsk rapport från världsfacket ITUC.

Rätten att organisera sig och jobba fackligt tar vi för given här hemma. Så är det långt ifrån i hela världen. Allt fler stater begränsar yttrandefriheten och arbetstagare hotas, misshandlas och mördas. I Colombia, som är ett av tio värstingländer, dödades 19 fackligt aktiva under senaste året.

Trenden måste vändas

Mellanöstern och Nordafrika rankas som de farligaste regionerna i världen för arbetstagare. Det visar världsfacket ITUC:s färska genomgång, Global right index.

Granskningen pekar mot en mycket farlig global utveckling, där demokratin och yttrandefriheten är hårt ansatt. Antalet länder som utsätter arbetstagare för hot och våld har på ett år ökat från 59 till 65. Fackligt aktiva har dödats i nio länder.

- Den här trenden är mycket oroande och måste vändas. Det är en mänsklig rättighet att organisera sig fackligt och uttrycka sina åsikter, säger Ivar de la Cruz, ordförande för Naturvetarna.

Han menar att det fackliga medlemskapet är viktigt för att svenska fackförbund ska kunna stötta arbetstagare i andra länder.

Även Europa

Även i Europa ser vi en utveckling som är illavarslande, där allt fler jobbar under osäkra och dåliga villkor. Sharan Burrow, generalsekreterare för världsfacket ITUC, som samlar 207 medlemmar i hela världen har ett tydligt budskap.

- Världens länder måste på allvar agera till stöd för arbetstagarna, liksom för demokrati och yttrandefrihet. Det är dags för en förändring. 

Här är listan över världens tio värsta länder, enligt Global Rights Index.

  1. Algeriet
  2. Bangladesh
  3. Colombia 
  4. Egypten
  5. Filippinerna
  6. Guatemala 
  7. Kambodja
  8. Kazakstan
  9. Saudiarabien
  10. Turkiet

Bakgrund: ITUC har granskat 142 länder ur ett rättighetsperspektiv. Betyg 5+ är sämst och 1 är bäst. Sverige och övriga Norden tillhör de 13 länder i grupp 1.

Senast uppdaterad: