Frågor & svar
Nyheter
Sandra Rudeberg och Ola Dahl.

De fick rätt tack vare juristförsäkringen HELP

Med två fall visar vi hur vår juristförsäkring HELP kan komma till nytta i vardagslivet.

Publicerad:

Som att vinna på lotto

Ola Dahl råkade ut för en sak som är lätt att känna igen sig i. Han köpte en begagnad bil från en bilfirma. Men efter bara några mil gav kopplingen upp.

– Jag ringde och mejlade bilfirman men fick inga svar. Men så kom jag på att jag har en juristförsäkring genom facket.

Sagt och gjort kontaktade han HELP, som granskade köpekontraktet. ”Det här ska inte var några problem”, sa deras jurist, som i samtal med bilfirman försökte få den att återta bilen, vilket bilfirman vägrade.

Det var först när HELP skickade en stämningsansökan till Tingsrätten som det tog skruv. Då backade bilfirman med hänvisning till konsumentköplagen och han fick tillbaka pengarna.

– Jag blev så glad. Det kändes som jag hade vunnit på lotto, säger Ola Dahl, som jobbar inom kriminalvården.

Inte undra på att han gillar försäkringen och det positiva bemötande han fick av juristen på HELP.

– Jag brukar säga till mina kollegor att gå med i mitt fack. Juristförsäkringen är en trygghet om något händer, eller om någon försöker lura mig, säger Ola Dahl.

 

Sandra fick rätt mot Försäkringskassan

En olycka kommer sällan ensam. Det räckte inte med att Sandra Rudeberg var sjukskriven för utmattningssyndrom. Dessutom gick hon igenom en tuff cancerbehandling, med cellgifter och operation.

– Efter det ville Försäkringskassan att jag skulle arbeta. Jag var helt slutkörd och kunde inte gå tillbaka till min arbetsgivare i det läget.

Hon blev utförsäkrad och stod utan både lön och sjukersättning.

– Lyckligtvis hade jag en juristförsäkring genom facket. HELP försökte prata med Försäkringskassan som inte gav med sig.

Juristen samlade in läkarintyg och överklagade beslutet i två steg. Först gentemot Försäkringskassans omprövningsnämnd, där det blev nobben.

– Vi gav oss inte, utan gick vidare till Förvaltningsrätten. Där fick jag min upprättelse när det visade sig att jag hade rätt.

Ersättning tack vare HELP

Det innebar att hon fick sjukersättning retroaktivt för fem månader.

– Utan det professionella stödet från HELP hade jag aldrig fått ersättning. Jag hade vare sig orkat eller haft den kunskap som behövs för att driva mitt fall.

I dag känner hon en stor lättnad och har kunnat betala tillbaka skulder.

– Det bästa av allt är att jag frisk i dag och driver eget företag, även om jag just nu är föräldraledig. Som hundfrisör kan jag styra tiden själv.

Palle Liljebäck

chefredaktör