Frågor & svar
Nyheter
Foto: Tobias Lundquist

Botanisk trädgård samlar naturvetare i Almedalen

Botaniska trädgården i Visby har blivit en oas för naturvetare under Almedalsveckan. Trädgårdsmästaren Lasse Pettersson har guidat och inspirerat. Men ett hot vilar över trädgården som i värsta fall stängs efter årsskiftet.

Publicerad:

Rosorna i Visbys botaniska trädgård blommar för fullt några veckor tidigare än normalt. De utgör en praktfull fond för trädgårdsmästaren Lasse Pettersson, som har sin tredje guidning för Naturvetarna under Almedalsveckan.

Närmare fyrtio naturvetare vill veta mer om den trädgård som många har släntrat igenom på väg någon annanstans.

– Det här är den gröna lungan vid havet som ger stillhet och ro, och utstrålar en andlighet som har med själva livet att göra, öppnar Lasse Pettersson med.

Närheten till havet och skyddande träd ger ett unikt mikroklimat med ljumma höstar. Det gör att växter som hör hemma på sydligare breddgrader trivs här. I övrigt finns de vanliga parkträden, som bok, lind, ask, lönn, men ofta med en liten tvist. Bladen kan vara röda, flikiga, krusade eller ha någon annan abnormitet.

– Föreningen "De badande vännerna", som äger trädgården hade sinne för det speciella. Här finns växter från närapå hela världen, berättar han med stor entusiasm.

Vi hittar ginkgo, kejsarträd och apskräck (ett barrträd som i sin naturliga miljö i Anderna kan bli femtio meter högt) som tillsammans med kastanj, valnöt, mullbär och andra träd skapar gröna rum. Otuktade pelaridegranar bidrar också till trädgårdens karaktär.

Vi flanerar vidare med Lasse Pettersson som ciceron och kommer till en imponerande örtagård med 150 arter av medicinska och kulinariska arter. Den är anlagd i samarbete med Göteborgs universitet, som har bidragit med en slant. Tydliga skyltar talar om vilka örterna är och hur de kan användas.

Men det finns ett orosmoln på himlen.

– Kommunen vill inte lägga en krona på trädgården och vid årsskiftet går avtalet mellan "De badande vännerna" och kommunen ut. Vad som händer därefter vet vi inte. I det värsta scenariot stängs trädgården och man låter den förfalla."

Redan i dag märks besparingarna, som att den tidigare så porlande bäcken är torrlagd. Att sprinklerna på de i sommar gula gräsmattorna är borta hänger ihop med vattenbristen, som allt oftare gör sig gällande på Gotland.

– Vi har gjort oss oberoende av kommunalt vatten och nöjer oss med att droppbevattna rabatterna från egen brunn.

Med på guidningen är naturvetaren och samhällsbyggnadschefen i Mariestad, Thomas Johansson.

– Jättebra att Naturvetarna ordnar en rundvandring. Intressant och proffsigt framförande.

Britt-Marie Lidsten är inne på samma spår.

– En fantastisk trädgård som lyfter fram växternas värde. Med ny kunskap kan jag njuta mer nästa gång jag kommer hit. Detta inspirerar mig och kan komma till nytta i mitt jobb som föreståndare för Nationellt resurscentrum för biologi och bioteknik, som utgör ett stöd lärare.

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera