Frågor & svar
Nyheter

Fråga en naturvetare: Behövs tillskott av omega-3?

Behöver man ta tillskott av omega-3 om man äter en normal kost, med lax en gång i veckan? Innehåller den odlade laxen lika mycket omega-3 som den vilda?

Publicerad:

Lax, både vild och odlad, är en bra källa till marina omega-3-fettsyror. Även om nivån i odlingsfoder har minskat är odlad lax en bra källa till dessa ämnen. Vild lax är i regel inte lika fet som odlad lax, men innehåller lika mycket marina omega-3-fettsyror per portion. 

De senaste tio till femton åren har halten av de marina omega-3 sjunkit eftersom de marina råvarorna i foder i allt högre grad ersatts med vegetabilier. Fisk två gånger i veckan rekommenderas. 

En middagsportion av odlad lax (150 gram) bidrar i genomsnitt med 1,8 gram EPA och DHA, vilket täcker behovet. Av detta står DHA för drygt hälften. Sill, makrill och sallader med musslor/räkor kan också vara en bra källa för dessa fettsyror. 

Man kan säga att alla akvatiska organismer som traditionellt ingår i vår kost innehåller dessa fettsyror. Mager fisk och skaldjur innehåller mindre mängder fett men av hög kvalitet.

Livsmedelsverket rekommenderar ett intag av 0,25 g DHA och EPA per dag. Ett foster behöver 35 mg DHA per dag.

Tillskott av omgega-3 behövs alltså inte om man följer rekommendationen. Tillskott är aldrig lika bra som den naturliga eftersom man då missar antioxidanter, fosfolipider och annat.

JANA PICKOVA, PROFESSOR VID SLU