Frågor & svar
Nyheter

10 tips: Mingla dig till större nätverk

Alla är inte bekväma med att mingla. Här kommer några tips på övningar som du kan träna på under sommarens mer lättsamma mingel under kastanjen.

Publicerad:
1. Ditt första intryck. Första intrycket är inte allt, men nog så viktigt. Var lyhörd och kasta dig inte in i samtal om du inte vet vad den spontant skapade gruppen pratar om. Chansa inte, utan lyssna in och fånga upp något som någon har sagt och spinn vidare på det utan att försöka överträffa den andra.
2. Vilket mål har du? Ta reda på vilket mål du har. Vill du bara ha trevligt och träffa nya människor? Eller har du ett djupare syfte där du vill skapa nya kontakter som du kan få nytta av i ditt arbete, eller för all del på din fritid. Mingla gärna förutsättningslöst och låt tillfälligheterna avgöra.
3. Ställ frågor. Visa intresse för andra och ställ frågor på ett genuint sätt. Ett tips kan var att låtsas vara detektiven som ska ta reda på så mycket som möjligt om deltagarna. Memorera vad folk säger och återkoppla nästa gång ni träffas. Att lägga namn på minnet är också ett vinnande sätt.
4. Prata inte bara om dig själv. Varning 1. Du pratar mest om dig själv och framhåller din egen förträfflighet. Det är en återvändsgränd då ingen orkar lyssna på en skrytsam och självupptagen person.
5. Var inte sniken. Varning 2. Du har fått nys om att en läkare är på plats. Du går fram och berättar om dina krämpor och tänker att hen kan hjälpa dig. Så kan du kanske göra med en nära vän, men här passar det inte. Du uppfattas som snål och försöker snika till dig goda råd som kan vara dyra.
6. Var här och nu. Varning 3. Titta inte över axeln på jakt efter någon mer spännande. Ägna den du har framför dig maximal uppmärksamhet. I det ligger att inte kolla mejl
eller uppdateringar på Facebook. Den du pratar med känner sig nonchalerad och får ett dåligt intryck av dig.
7. Knyt an till något. Ingången kan kännas oöverstiglig. När första steget är taget brukar det löpa smidigt. Knyt an till något från föreläsningen eller annat som ni precis har upplevt tillsammans. Ställ frågor om det, till exempel hur hen kan få nytta av det i sin vardag.
8. Häng
dig inte kvar.
Varning 4. Häng dig inte fast sig vid en person. På ett mingel vill man känna sig fri och inte punktmarkerad. Lita på dig själv och hitta din egen väg framåt. Tänk på att du inte är ensam om att känna dig lite obekväm.
9. Var inte negativ. Undvik att prata om egna sjukdomar, knäskador eller annat negativt. Vem orkar lyssna på det? Folk vill bli inspirerade och sedda.
10. Avsluta snyggt. Varning 5. Ännu en återvändsgränd är att hitta på svepskäl för att avsluta samtalet och gå vidare. Du kan inte gå på toaletten eller dricka vatten hur många gånger som helst. Du blir avslöjad. Var ärlig och säg att det var trevligt att träffas men att du vill mingla vidare. Avsluta gärna med att byta visitkort om det finns ömsesidigt intresse. Att dela ut visitkort till höger och vänster ger inte ett seriöst intryck. Ett mingelsamtal pågår normalt inte längre än fem till tio minuter.
Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera