Frågor & svar
Nyheter

Varför behöver jag som företagare äktenskapsförord?

Har hört att man som företagare borde teckna äktenskapsförord. Behöver jag verkligen det och på vilket sätt påverkas mitt företag av att jag är gift?

Publicerad:

Som företagare är det viktigt att veta vilka avtal du behöver för att trygga både dig och ditt företag.

Ett äktenskapsförord behöver du om du är gift eller ska gifta dig och vill vara säker på att du får behålla hela företaget vid en skilsmässa. Som företagare pensionssparar man ofta privat och vad många inte vet är att det privata pensionssparandet kan komma att ingå i bodelningen.

Vid en skilsmässa riskerar du alltså i värsta fall att förlora hälften av både ditt bolag och dina pensionspengar om du saknar äktenskapsförord.

Det spelar ingen roll att du startade företaget innan du gifte dig, all egendom som inte är reglerad som enskild egendom via ett äktenskapsförord, testamente eller gåvobrev delas lika mellan dig och din partner vid en skilsmässa.

Om du driver bolaget tillsammans med kompanjoner kan ni i ett aktieägaravtal avtala om att samtliga delägare i företaget ska upprätta ett äktenskapsförord. På så vis försäkrar ni er mot att det kommer in en ny ägare i bolaget till följd av en skilsmässa. I ett kompanjonsavtal kan ni även reglera vad som händer om en delägare i bolaget skulle avlida.

Skriv äktenskapsförord kostnadsfritt hos Avtal24

Hos Avtal24 kan du som företagarmedlem i Naturvetarna kostnadsfritt skriva äktenskapsförord online, alternativt tillsammans med en jurist för 1 495 kr (ordinarie pris 2 990 kr). För att ta del av dina förmåner hos Avtal24 och skriva de avtal just du behöver, registrera dig på www.avtal24.se/naturvetarna.

Text: Noshin Kardel, jurist på Avtal24