Frågor & svar
Nyheter
Helena Källerman har en rik källa att ösa ur som ledare i olika roller, bland annat från Läkare utan gränser och Sweco.

”Vad får dig att längta till jobbet varje dag?”

Struktur, strategi och mandat i all ära. Att gilla människor och vara nyfiken på hur medarbetarna fungerar är grunden för att lyckas som chef, menar Helena Källerman, som talade för naturvetare och andra akademiker på Chefsfredag i Örebro.

Publicerad:

I all anspråkslöshet delar Helena Källerman med sig av sina erfarenheter som ledare i olika roller. Hon utger sig inte för att vara någon annan än sig själv, "och det handlar inte om rocket science", som hon själv uttrycker det.

Men hennes föreläsning på Chefsfredag innehåller många guldkorn, som de flesta chefer kan ha nytta av. Här lägger hon fokus på mellanchefen. Och hon lär som hon lever.

– En framgångsnyckel är att våga vara sig själv. Men kom ihåg att det lika ofta är motigt som inspirerande att vara chef. Det är roligt, men inte alltid lätt.

Rik källa

Hon har en rik källa att ösa ur, bland annat från en chefsroll för Läkare utan gränser i Nairobi.

– Efter några år som controller ville jag ha en utmaning. Att ligga ute i fält innebär att man har folk omkring sig hela tiden. Människor beter sig olika i olika situationer. Alla gillar inte heller förändring, som jag går igång på.

Sedan var hon chef på HP, där besluten togs i USA med små möjligheter att påverka, Därefter tog hon steget över till Sweco, där hon var vd för ett av företagets bolag, med helt andra förutsättningar.

– Alla ville vara med och bestämma, vilket gjorde att besluten måste förankras för att få med alla på noterna.

Med dessa erfarenheter i bagaget kan Helena Källerman mejsla fram några gemensamma nämnare som är viktiga för chefer.

– Grunden är att man gillar människor och att man är nyfiken på hur medarbetarna fungerar. Om man inte är det blir det motigt att vara chef.

Tydliggör uppdraget

Hon ger tipset att ta reda på var i organisationen man befinner sig och vilket uppdraget är.

– Vilka förväntningar finns det på mig, vilket mandat har jag och vilka är målen? Var börjar och slutar mitt ansvar? Om inte uppdraget är tydligt får man själv formulera det, men vara noga med att få okej från chefen.

Att vara tydlig i förändringsarbete är ännu ett gott råd.

– När organisationen ändras blir det jobbigt för många och det skapar oro. "Blir jag av med jobbet?", är en vanlig reaktion.

Hennes råd är att vara transparant och inte mörka något, hur jobbigt det än är.

Att se över sin egen arbetstid tycker Helena Källerman att man ska göra med jämna mellanrum.

– De flesta lägger mest tid på de arbetsuppgifter de gillar. Kanske det behövs en omprioritering för att få större utväxling. Gör gärna en översyn av hur du fördelar din arbetstid i relation till önskat läge.

Möten = jobb

Hon påminner om att en stor del av chefsjobbet innebär att sitta i möten, vilket är chefens jobb. Tiden för eget arbete är begränsad.

– Det kan ändå finnas anledning att fråga sig om alla möten behövs. Se till att lägga in tid för informella möten i vardagen och visa intresse för dina medarbetare.

En förlösande fråga som kan öppna upp är: "Vad får dig att längta till jobbet varje dag?". Det kan ge svar på så mycket annat, som att medarbetaren kanske inte har tillräckliga utmaningar för att utvecklas eller att den upplever stress.

– Förstår man medarbetarna är det lättare att leda dem. Titta även på deras arbetsbeskrivningar. Men kom ihåg att alla inte gillar att göra nya saker, medan andra utmanas av det.

Bli sedda

Om någon har för mycket att göra kan det vara en bra idé att hjälpa medarbetaren att prioritera.

– Det är dessutom ett bra sätt att få medarbetarna att känna sig sedda.

Helena Källerman pratar mycket om företagets/organisationens kultur som ska samspela med strategin.

– Det handlar om hur man vill att medarbetarna ska agera och vilka ord som ska användas, liksom vilken stämning man vill ha.

"Att rädda liv där behoven är som störst" gällde på Läkare utan gränser.

– Den kulturen ska genomsyra organisationen och alla ska leva upp till den. Viktigare än att formulera strategier är att agera och visa handlingskraft, säger hon och påminner om att ledarskap till 98 procent är kommunikation.

Läs mer:

Helena Källerman har skrivit boken "Uppdrag mellanchef". Uppdrag mellanchef hjälper dig som nybliven mellanchef att snabbare komma in i ditt uppdrag, göra rätt prioriteringar, förstå din omgivning och på så sätt blir framgångsrik i ditt ledarskap. Boken ges ut av Liber förlag.

 

 

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera