Frågor & svar
Nyheter
Statsminister Stefan Löfven var en av talarna på Sacos kongress.

Sveriges akademikers framtid

Digitalisering och #metoo fick stor plats på Sacos kongress den 23–24 november. Både statsminister Stefan Löfven och Sacos omvalda ordförande Göran Arrius satte ner foten kring nollacceptans mot sexuella trakasserier.

Publicerad:

Kongressen inleddes med ett starkt tal av Sacos ordförande Göran Arrius som blev omvald ytterligare fyra år. Arrius tog stark ställning för jämställdhet och mot diskriminering och trakasserier.

– Ta alltid debatten och stå upp för allas lika värde. Att vara tyst är inget alternativ, sa Göran Arrius i sitt tal.
Statsminister Stefan Löfven lyfte även han #metoo och konstaterade att "man kan förhandla om mycket men vissa saker är inte förhandlingsbart".

Statsministern lyfte även Saco och akademikernas bidrag till Sveriges utveckling, samt passade på att presentera ett välkommet beslut från regeringen om att tiden man arbetar som fackligt förtroendevald ska räknas som grundande för a-kassa.

Utmaningar på framtidens arbetsmarknad i fokus

Digitalisering och artificiell intelligens var heta frågor under kongressen. Även moderaternas partiledare Ulf Kristersson la stort fokus i sitt tal på vikten av att Sverige inte tappar position som IT-nation.

Naturvetarna drev frågan om hur Saco och dess medlemsförbund ska arbeta för att ta sig an de stora samhällsutmaningarna kopplat till framtidens arbetsmarknad. Motionen gick dock inte igenom trots stöd från Saco studentråd som yrkade på att motionen skulle bifallas.

– Jag är övertygad att Saco kommer att arbeta med dessa framtidsfrågor trots avslaget på vår motion. Saco har dessutom antagit en mycket offensiv budget som innebär stora satsningar på stöd i medlemsrekrytering för kommande mandatperiod. För Naturvetarna kommer det att hjälpa oss i vårt synlighetsarbete, säger Ivar de la Cruz, förbundsordförande för Naturvetarna.

Ivar de la Cruz fick förtroendet att ingå i Sacos valberedning. Tidigare mandatperiod var han ledamot i Sacos styrelse.

Viktiga beslut på Sacos kongress var bland annat att en ny vision, att driva frågan om att det behövs ett parlamentariskt arbete som ser över välfärdens långsiktiga finansiering, samt att fortsätta att arbeta för att föräldrapenningen delas i tre lika delar där vardera föräldern har en tredjedel och den sista delen får disponeras fritt.

Läs mer om de viktigaste besluten på Sacos kongress här.

 

Johanna Rösth

projektledare webb

Kommentarer

Kommentera