
För Soudabeh Karamouz blev praktiken på Mölnlycke en väg in på den svenska arbetsmarknaden. Även arbetsgivaren vinner och får tillgång till kompetens som är särskilt viktig för företag som är verksamma globalt.
Kemiingenjören från Iran rör sig vant på Mölnlyckes huvudkontor i Göteborg. En kollega på labb ber henne om hjälp för att analysera ett prov.
– Idag känner jag mig trygg i jobbet och behöver inte längre fråga om saker som är självklara för svenskar. Min praktik här har inte bara gett mig en anställning, utan också en plattform i samhället.
Det är verkligen stimulerande att vara handledare för en nyanländ
Efter fyra månaders praktik inom ramen för Jobbsprånget har hon nu ett nystartsjobb, med delfinansiering från arbetsförmedlingen. Hon har fått klartecken för ett års förlängning.
Att lära sig svenska har varit viktigt för Soudabeh Karamouz även om viss kommunikation sker på engelska i den internationella miljö som Mölnlycke verkar. Flera av hennes kollegor talar även persiska.
Utvecklas i jobbet
Företaget är världsledande leverantör av engångsprodukter inom operation och sårläkning.
– Det gör att vi gärna tar in kompetens från andra länder. Därför är det viktigt för oss att vara med i Jobbsprånget och erbjuda nyanlända akademiker praktikplats. säger Ewa Kölby Falck, som ansvarar för avdelningen labbservice och innovationsstöd på företaget.
Hon är noga med att praktikanten ska kunna utvecklas i jobbet, så att det verkligen blir en väg in på arbetsmarknaden. I det ligger att lära sig terminologin, som inom naturvetenskapen är exakt.
– Det här är en chans för praktikanten att visa sin kapacitet och bygga förtroende, som är så viktigt för framtida jobb. Att komma till ett nytt land innebär en omstart efter att ha haft en professionell roll i sitt hemland, säger Ewa Kölby Falck.
Handledare stöttar
Att hon brinner för att koordinera och organisera praktikanter går inte att ta miste på. Ewa Kölby Falck gör det också inom det så kallade Tekniksprånget, som vänder sig till gymnasieungdomar. Upplägget i de båda projekten är liknande.
Till sin hjälp har Soudabeh Karamouz haft en handledare på labb. Karin Glasmästar har själv jobbat utomlands och varit i situationen att inte behärska språket fullt ut. Det gör att hon har känsla för vilket stöd som behövs, till exempel att hela tiden ge feedback på språket.
– Det är verkligen stimulerande att vara handledare för en nyanländ eftersom jag gillar språk. Sedan är det alltid roligt att lära känna en ny människa och kunna bidra, säger Karin Glasmästar.
Soudabeh Karamouz är tacksam för stödet och de erfarenheter som Karin har delat med sig av.
En chans för praktikanten att visa sin kapacitet och bygga förtroende
Har kämpat
Men allt har inte varit en dans på rosor.
– Det är inte så lätt att komma till ett nytt land. Det finns mycket att lära vid sidan av språket, allt från hur det svenska samhället fungerar till umgänge mellan människor.
Den första tiden kände hon sig ensam i det främmande landet och fick kämpa.
– Det var tufft att komma in i det svenska samhället, både för mig och min son, som då var tre år. Idag känner jag mig tacksam för det stöd jag har fått i Sverige.
Kollegorna intygar att Soudabeh Karamouz bidrar med sin kompetens, särskilt när det gäller testmetoder och olika standarder inom kemi och bioteknologi, som hon bland annat jobbade med i Iran. Själv uttrycker hon sig lite mer försiktigt, men gläds över berömmet.
Kanada bättre
– Det är jätteviktigt att ta till vara den kompetens som nyanlända har. Jag får ofta höra att andra länder som Kanada har varit bättre på att ta emot välutbildade personer som är nyanlända. Det gör att Sverige riskerar gå miste om kompetens, säger Ewa Kölby Falck.
Kanske Jobbsprånget kan ändra på det och skapa nytta för både individer och företag, liksom för samhället i stort. Nu söker Mölnlycke en ny medarbetare som är nyanländ i Sverige. Den här gången gäller det en tjänst som mikrobiolog. Redan innan ansökningstiden hade gått ut i augusti hade ansökningar kommit in, varav flera med rätt kompetens.
Praktik efter tre år i Sverige – följ Soudabehs resa
- 2007: Bachelor på Bahonar-Kermans universitet i Iran. Därefter arbete hos olika arbetsgivare i Iran, bland annat på ett företag som tillverkar vattenledningar, där uppdraget var att göra olika fysikaliska tester, som trycktest-er och koltester. Hon jobbade också med metodutveckling och implementering av standarder.
- 2009: Master, kemiingenjör med inriktning på miljö, från Azaduniversitet i Teheran.
- 2013: Flyttade till Sverige. Hennes man blev inskriven som doktorand på Chalmers. Soudabeh Karamouz hängde med tillsammans med deras treåriga son. Tack vare makens anställning har hela familjen uppehållstillstånd i Sverige. Uppehållstillståndet måste förnyas vart femte år.
- 2014: Läste svenska för invandrare, SFI.
- 2015: Gick en kurs via arbetsförmedlingen för utländska ingenjörer och tekniker. Fokus låg på att söka jobb, skriva cv och att marknadsföra sig själv på bland annat Linkedin. Där lärde hon sig också terminologin och byggde nätverk. I den vevan blev hennes utbildning validerad och översatt till det svenska utbildningssystemet. Den processen tog ett år.
- 2016: Fyra månaders praktik på Mölnlycke Health Care genom Jobbsprånget. Praktiken sökte hon på IVA:s hemsida och blev samtidigt erbjuden en plats på SCA.
- 2017: Visstidsanställd med stöd från arbets-förmedlingen – nystartsjobb – på Mölnlycke. Hon jobbar på R&D lab och gör fysiska tester på förband och andra engångsprodukter inom sårläkning och operation. Det handlar bland annat om att testa nya produkters hållfasthet och tålighet.

Palle Liljebäck
chefredaktör