Frågor & svar
Nyheter
Foto: Colourbox

Snart driver solceller din bil

Utan att komma med pekpinnar delar Svante Axelsson med sig av sina bästa klimattips. Som nationell samordnare för ett fossilfritt Sverige visar han att omställningen är möjlig att genomföra.

Publicerad:

Om bara några år kommer priset för en elbil att ligga i nivå med bensinbilens. Samtidigt blir laddstolparna fler i spåren på Klimatklivet, som ingår i en statlig satsning att fasa ut fossilbränslet.

– Sverige är på god väg. Vi är redan där när det gäller uppvärmning av bostäder, tack vare biobränslen och ny teknik som bergvärme, säger Svante Axelsson.

I nästa steg ska transporterna bli fossilfria. Och där rullar det på bra.

– Klimatet har flera kompisar, som näringspolitik och tillväxtmöjligheter.

– Priset för batterier sjunker samtidigt som prestandan ökar. Det finns bilar som klarar fyrtio mil på el. Volvo är med på tåget och räknar med att ha elbilar till rimliga priser 2019.

Kina driver på

Den utvecklingen drivs av kineserna, som av hälsoskäl måste rena luften. Och då är övergången till elbilar nödvändig. Även Indien har höga ambitioner där.

– Sedan är det förstås illavarslande att Trump går mot strömmen och stimulerar den olönsamma kolbrytningen, som jag menar är en återvändsgränd.

Svante Axelsson är övertygad om att utvecklingen går mot fossilfrihet.
– Det är nödvändigt om vi ska lyckas dämpa klimatuppvärmningen. Klockan är fem över tolv, där vi ser snabbt stigande temperaturer, särskilt vid polerna.

Flera kompisar

Det är inte bara klimatet som gynnas av de här satsningarna.

– Klimatet har flera kompisar, som näringspolitik och tillväxtmöjligheter. Inte minst Kina är intresserade av de miljöinnovationer som Sverige tar fram.

Biodiesel och vätgas ser han som viktiga pusselbitar.
– Jord- och skogsbruket har en nyckelroll när det gäller biobränslen, men också för att ersätta plaster. Med material som bryts ner i naturen får vi också bukt med mikroplaster som ställer till med problem i världshaven.

Får vi behålla biffen?
– Ja, men inte lika ofta som i dag och välj Hagmarkskött som håller landskapet öppet och bidrar till den biologiska mångfalden. Vegetarisk är ett smakfullt alternativ.

Flyget då?
– Där finns det mycket kvar att göra och är något av en akilleshäl. Biobränslen är dyrare och kanske det blir en mix mellan det och el. För att komma dit behövs det ekonomiska styrmedel.

Egna solceller

Vid sidan av att cykla istället för att ta bilen är Svante Axelsson en varm anhängare av solceller.
– Jag har själv installerat solpaneler på vårt hus i Uppsala. Tänk på att tio kvadratmeter är tillräckligt för att driva en bil som körs normalt mycket. Att investera i solceller ger betydligt bättre ränta, 6-7 procent, än att sätta in pengar på banken.

Att bygga plushus i trä menar han är framtiden. Istället för att konsumera el blir hushållen elproducenter, tack vare smarta energilösningar. Trä gör dessutom att kol fångas upp och tas ur systemet.

– Det kommer att behövas. 2050 måste nettoutsläppen vara noll globalt, och därefter krävs att koldioxid binds upp. Då blir det möjligt att undvika "the tipping point", som innebär att klimatet förändras okontrollerat.

Vi har fortfarande chansen att begränsa temperaturökningen

Svante Axelsson är optimist och räknar med att vi fixar klimatet.
– Vi har fortfarande chansen att begränsa temperaturökningen till två grader om vi får politiker att skapa förutsättningar för omfattande investeringar i fossilfri teknik.

Detta kan du göra själv:

  • Bilen: Välj el-, hybrid- eller biogasbil. Tanka på Preem med 50 procent biodiesel.
  • Biffen: Ät mindre kött av bättre kvalitet, som Hagmarkskött.
  • Bostaden: Installera solceller innan det byggs fler plushus.
  • Börsen: Gör fossilfria placeringar. Går bättre än index.
  • Bomull: Återvinn i väntan på Värmlandsjeansen i viskos, vars råvara kommer från skogen.
Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Sofie 2017-05-19

Vilken skön känsla det är att det äntligen är möjligt! Familjens resande är i dag nollat utifrån nettoutsläpp! Trotts att vi bor på landet, i glesbyggd, och reser dagligen 20 mil. Vi kör på el som laddas med el från våra solpaneler på taken hemma och vindkraftsandelar när solen inte skiner. Det här är äkta frihet!

Bo Svensson 2017-05-19

Varför bryta ut klimatet ur allmänna miljö- ansträngningar? För mig blir det jättekrångligt.

Fundering 2017-05-19

Varför skall allt klimatsmart vara dyrare. Hybridbilen, ekomaten, elen mm. Om man skall göra ett klimatsmart val så skall väl den produkten vara bildligare, då tror jag alla snart skulle vara klimat smartare. Jag tror att industrin utnyttjar konsumenternas samvete och tjänar pengar på detta. Samma gäller politiker. Föresten Ni har väl ställt in semesterresan under sommaren med flyget och tänker på miljön. Det bästa är att ta en promenad runt kvarteret och vara hemma under semestern ur klimatsynpunkt.
Kommentera