Ny teknik är på väg att revolutionera jordbruket. Forskaren Anna Rydberg visar hur sensorer och algoritmer kan förbättra djurhälsan och öka lönsamheten.
Betande djur i en sommarhage kanske man inte förknippar med algoritmer och sensorer. Än är vi inte riktigt där, men på god väg.
– Artificiell intelligens har exploderat på senare tid. Det kommer även att påverka jordbruket, säger Anna Rydberg, expert på bildanalys vid forskningsinstitutet Rise, där JTI nu ingår.
Hon är naturgeograf i botten och har disputerat på bildanalys med tillämpning inom jordbruket. Hon har bland annat varit med och utvecklat en metod att skatta grisars vikt med hjälp av kamera.
Bild visar vikten
Utvecklingen på det här området går rasande snabbt. På senaste mässan för djurteknik visades den senaste tekniken, som gör det möjligt att fotografera grisen med en Ipad med 3D-kamera, vars programvara sedan räknar ut vikten.
– Sensorer och algoritmer för artificiell intelligens i kombination ger nya möjligheter, som att få koll på rörelsemönster hos djur. Det kan också handla om att återskapa en hästs rörelser för att kunna finslipa detaljer i travstilen.
Ännu en tillämpning är övervakning av djur, både i djurstallar och i djurhagar.
– Om ett djur rör sig på ett onaturligt sätt kan det vittna om sjukdom eller skador. Sensorerna kan också användas i fårhagen och varna om att varg har tagit sig in i hägnet, då fåren blir rädda och rör sig på annat sätt.
Läge för slakt
Sensorer kan mäta djurens temperatur, som kan signalera att ett djur inte mår bra. Även tillväxten kan mätas med den här tekniken, liksom när djuren ska gå till slakt.
– Tekniken ger också möjligheter till bättre spårbarhet. På vissa köttbitar i butikshyllan finns redan idag information om uppfödare och ras. I framtiden kommer det finnas all information som en konsument kan önska sig: hälsa under uppfödningen, djurvälfärd, användning av antibiotika och om djuret har gått på bete.
Anna Rydberg ser framför sig att djurens öronmärkning blir elektronisk, med plats för mycket information om varje djur.
– För att det ska ske måste lantbrukarna tjäna på det, och där är vi inte riktigt än, förutom för mjölkkor där mjölkroboten förenklar arbetsbördan och där robotens beslutsstödssystem även kan generera andra mervärden idag.
Hon är övertygad om att värdekedjan, från jord till bord, kommer att förändras, med nya affärsmodeller som växer fram, vilket skulle göra det möjligt för mindre producenter att lättare nå en större marknad.
Mobil grishydda
Man kan också räkna med att tekniken kan underlätta för system för ekologisk djurhållning i framtiden. En mobil grishydda med automatisk utfodring, har tagits fram av forskare på Rise.
– Det fiffiga är att systemet flyttas runt så att gödseln fördelas över en större yta, samtidigt som marken bearbetas.
Idag flyttas fållan med traktor, men i framtiden kan det göras till ett autonomt system som flyttar sig automatiskt.
Hur är svenska lantbrukares IT-mognad?
– De stora lantbruken satsar på teknik och ligger i framkant. Det handlar bland annat om att kunna övervaka driften och fatta rätt beslut vid rätt tidpunkt för att
optimera produktionen.

Palle Liljebäck
chefredaktör