
Att "vobba" blir allt vanligare, men det gäller att ha koll på regelverket och en bra dialog med sin arbetsgivare för att det ska fungera.
Ditt barn kräks, är febrigt eller förkylt. Samtidigt har du en viktig leverans på jobbet. Du stannar hemma, sjukanmäler ditt barn och startar jobbdatorn.
Att jobba samtidigt som man tar hand om sitt sjuka barn blir allt vanligare, och det är inte alltid ett eget val. Arbetsgivaren kanske förväntar sig att du ska finnas tillgänglig, eller du kanske själv upplever att du måste leverera. För sex år sedan tog sig "vobba" in på Språkrådets nyordslista med betydelsen att kombinera vabb med jobb.
Här gäller det dock att hålla tungan rätt i mun och fundera på vilken typ av vobb man sysslar med, och vem som betalar för det.
– Man får inte arbeta samtidigt som man tar ut ersättning från oss. Om man ska vara hemma och vårda ett sjukt barn så får man avstå från att jobba. Vill man jobba ska man ta ut lön från arbetsgivaren, säger Niklas Löfgren, Försäkringskassans familjeekonomiska talesperson.
721 miljoner
Han tipsar om att man kan ta ut allt ifrån en enstaka timme till hela dagar för vård av barn, om man till exempel jobbar till och från under en vabb-dag. Arbetsgivaren får dock inte kräva att du ska jobba, eftersom du enligt föräldraledighetslagen har rätt att vara helt ledig för vård av barn.
– Du har även rätt att jobba under dagen om du vill det, men kom överens med arbetsgivaren i förväg om hur det ska fungera, så att alla förväntningar är tydliga, säger Niklas Löfgren.
Från skolstarten i augusti ökar uttaget av vab-dagar konstant. I oktober är nivåerna höga, men är som allra högst under årets första kvartal. Under februari förra året tog föräldrar ut 789 000 dagar för 281 000 barn, vilket kostade 721 miljoner kronor.
Kraftigare smittor
– Vi ser att uttaget av ersättning har ökat något de sista åren, och den största orsaken är att det har fötts fler barn. Men vi ser även en beteendeförändring i hur många dagar man tar ut och hur ofta. Vi har också fått kraftigare smittor som RS-virus och vinterkräksjuka, säger Niklas Löfgren.
Han tipsar om att tvätta händerna ordentligt för att minska smittspridning. Det gäller alla: barn, föräldrar och förskolepersonal.
Om ditt barn ändå blir sjukt har du alltså minst tre möjligheter till att vobba:
- Att jobba hemma med full lön.
- Att ta ledigt från arbetet för vård av barn under en del av dagen. För denna ledighet får du ersättning, så kallad tillfällig föräldrapenning, från Försäkringskassan, medan du ska ha lön för de timmar du arbetar.
- Att vara helt ledig för vård av barn och få ersättning, så kallad tillfällig föräldrapenning, för detta från Försäkringskassan.
Diskutera med arbetsgivaren
Detta gäller fram till att ditt barn är tolv år, och även för dig som är arbetssökande eller företagare. Om du har svårt att vara borta från jobbet kan du överlåta den tillfälliga föräldrapenningen till någon annan som stannar hemma med ditt sjuka barn, till exempel en kompis eller släkting.
Men vad gör man om arbetsgivaren kräver att man ska jobba?
– Du har ingen skyldighet att jobba när du vabbar. Gör du det ändå är det ditt val. Hur du väljer att göra beror ju på situationen. Hur gammalt är barnet? Hur sjukt är det? Vilka arbetsuppgifter handlar det om? Det mesta är inte så akut att det måste göras på dagen, säger Sanna Johansson, ombudsman på Naturvetarna.
Hon betonar också att man bör diskutera med arbetsgivaren så att man får betalt för den tid man arbetar.