Frågor & svar
Nyheter
Torsten Spaak är ordförande för akademikerföreningen på Atlas Copco. Salem Araya är sekreterare i akademikerföreningen på ThermoFischer Scientific Phadia AB.

Salem och Torsten har fått råg i ryggen

Nu känner sig Salem Araya och Torsten Spaak stärkta i sina roller att företräda medlemmarna på arbetsplatsen. De har precis gått Naturvetarnas fackliga grundkurs.

Publicerad:

Salem Araya får direkt nytta av utbildningen.

- Kunskap om lagar och avtal är precis vad som behövs för att jag ska kunna företräda medlemmarna på ThermoFischer Scientific Phadia AB, som utvecklar och producerar allergitester.

Hon är biomedicinare och jobbar med regulatoriska frågor, vilket bland annat innebär att hon tar fram de dokument som krävs för att registrera nya produkter.

Koll på roll och ansvar

Det var i maj förra året hon blev invald i styrelsen för akademikerföreningen på arbetsplatsen.

- Jag gillade särskilt de delar som handlade om förhandlingsteknik och vad kollektivavtalet innehåller. Viktigt också att få koll på vår roll och vårt ansvar. Det handlar mycket om att ge medlemmarna råd i ryggen, säger Salem Araya.

Hon tycker det var två innehållsrika dagar som hon kan rekommendera till andra och ger betyget fyra av fem.

- Jag hade önskat mer tid för diskussioner. Det är så intressant att höra hur det fungerar på andra företag. Vi har mycket att lära av varandra.

Skarpt läge direkt

Även Torsten Spaak, inköpare på Atlas Copco AB, är helnöjd med utbildningen. Han är agronom i botten och sedan ett halvår tillbaka ordförande för akademikerföreningen på huvudkontoret i Sickla.

- Bra att få klarhet i hur saker hänger ihop och hur tågordningen är vid till exempel omorganisationen. Nu har jag bättre koll på när man kan förhandla lokalt och när det är läge att koppla in Naturvetarna centralt.

För Torsten Spaak blev det skarpt läge direkt som ordförande för den nybildade föreningen.

- Vi ville kunna påverka den omorganisation som skulle genomföras. Den innebar bland annat en viss övertalighet och att nya chefer skulle tillsättas.

Kommer tillbaka

Även om det var en rätt tuff process så tycker han att det var både stimulerande och lärorikt.

Något som kan bli bättre på kursen?

- Lite mer om löneprocessen hade varit bra. Nu fick vi bara ett litet smakprov av den utbildning som kommer senare.

Han räknar med att vara på plats då.

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera