
Anledningarna till att starta eget kan vara många. Fyra av våra företagarmedlemmar delar med sig av sina erfarenheter.
- Hur kom det sig att du startade eget företag?
- Hur började du?
- Vad tycker du har varit viktigast för att få verksamheten att fungera?
- Har du något tips till den som fundera på att starta eget?
Julie satsade på yoga och molekylärbiologi 
Julie Yudina, disputerad inom biologi/farmakologi, driver två företag: Yoga för hälsa, där hon undervisar i yoga och hälsa, och Biomed Consult, där hon jobbar som konsult i molekylärbiologi med fokus på qPCR med uppdrag för företag och universitet.
1. Jag hade jobbat nästan 15 år inom forskning kring cancer- och astma/lunginflammation. Jag undervisade också i yoga, kände att jag ville jobba mer med detta och startade min egen yogaskola. För att få en tillräcklig inkomst startade jag Biomed Consult tillsammans med en väninna. På den tiden fanns det nästan inga konsulter inom biologi och vi upptäckte snart att det fanns en bra marknad för oss.
2. Jag hade undervisat i yoga och hade många potentiella elever i mitt nätverk. Biomed Consult startades med hemsidan som grundpelare. Det var skönt och funkade bra att vara två och kunna bolla idéer, motivera och inspirera varandra. Vi berättade om företaget för våra kompisar och bekanta, och gick på olika nätverksskapande möten. Vi fick tips om företaget Lab Joy, som arbetade med andra metoder än vi och genom dem hittade vi nya uppdrag och kunder.
3. Att hitta kontakter och skapa en bred kundbas som känner mig och ibland rekommenderar mig vidare. Lika viktigt var att känna stöd, att ha en samarbetspartner att dela rädslor med, diskutera problem och få råd. Sen är det en stor styrka att ha ett materiellt stöd bakom sig. Det måste jag tacka min sambo för.
4. Att planera allt grundligt innan man startar, prata med andra, mer erfarna företagare, gärna inom samma företagsområde. Det andra tipset är att börja med att jobba på ett företag som liknar det man tänker starta, för att förstå hur det fungerar. Tredje tipset är att vara förberedd på att man de första två-tre åren tjänar väldigt lite eller ingenting. Därför måste man ha pengar att ta av, så att man kan fokusera på sitt företag i stället för att vara orolig för hur man ska överleva. Kunderna känner av om man är stressad; en stressad konsult på lite dåligt humör får inget kontrakt med sig hem från sitt säljmöte.
Josefine kryddar med kvalitet 
Josefine Karlsson, trädgårdsingenjör, driver handelsträdgården Kryddsmedjan Gotland, som odlar till exempel sommarblommor, tulpaner, kryddor och snittväxter och säljer direkt till konsument.
1. Jag har alltid velat ha en egen handelsträdgård och tycker om att själv kunna påverka arbetet. Jag tycker att kvalitet är viktigt och nu kan jag styra över detta.
2. Jag såg att plantorna som säljs i livsmedelsaffären var av dålig kvalitet och sortimentet var tråkigt. Jag tänkte att "det här kan jag göra bättre". Först tittade jag på att köpa något befintligt, men det kostade för mycket. Jag flyttade hem till Gotland och satte upp ett litet växthus.
3. Att nå ut till kunderna. Jag hade en butik som handlade av mig och sålde mina varor. Jag har också satt upp skyltar längs vägen, annonserat i tidningar och lagt lappar i brevlådan med en personlig beskrivning av företaget. Numera har jag också råd att åka till mässor för att marknadsföra mig.
4. Var beredd på att det är mycket att göra. Man måste vilja vara företagare och tycka att det är roligt. Att ha en idé om varför man startar eget. Det kan vara tufft, men jag tycker att man måste vilja och våga. Det värsta som kan hända är att man går i konkurs, men då har man i alla fall provat.
Per hjälper fisken att vandra 
Per Sjöstrand, limnolog, driver Jönköpings fiskeribiologi AB, som är konsulter inom fiskvårdsområdet. Till exempel arbetar de med åtgärder vid vandringshinder och projekterar fiskvägar eller utrivning av dammar för att underlätta fiskvandring.
1. Jag jobbade på Fiskeriverket, som under flera år var osäkra på om de ville ha kvar det regionala kontoret i Jönköping. Jag tyckte att det var mer lockande att starta eget och få självständigheten att sätta igång att jobba i stället för att vänta på besked.
2. Jag började med att starta enskild firma och tog tjänstledigt för att prova på detta. Det kan man göra som statligt anställd. Jag hade några konkreta uppdrag och började gradvis, sedan sa jag upp mig och började helt på egen hand.
3. Att ha ett kontaktnät där det blir känt att man har börjat jobba som konsult. Att man är beredd på att det är mycket lärtid som man inte kan ta betalt för under de första åren. Jag behövde till exempel utbilda mig i de tekniska bitarna inom fiskvägar.
4. Att försöka njuta av situationen också. Rent ekonomiskt är det inte det mest lönsamma man kan göra de första åren. Om man ger sig in på nya områden får man räkna med att det tar några år innan man har god kostnadstäckning för sin tid. Det är bra om man kan bygga upp kunnandet och lönsamheten succesivt. Det är viktigt att prioriterar kvaliteten på det man gör. Varje jobb man gör är företagets ansikte utåt, och kunderna ska bli nöjda.
Patentet blev starten på Mohammeds företag
Mohammed Homman-Loudiye, kemist/biolog, är grundare och vd för Vironova, som har tagit fram en desktopvariant av elektronmikroskop. Med hjälp av bildanalys gör de kvalitetskontroll vid produktion av biologiska läkemedel.
1. Jag forskade inom kemi/biologi och studerade virus. Jag gjorde då en upptäckt som ledde till ett läkemedel mot herpesvirus, som jag patenterade. För att kunna kommersialisera detta som läkemedel utvecklade jag mjukvara till elektronmikroskop. Eftersom jag hade patent blev det naturligt att starta ett företag.
2. Det började som ett forskningssamarbete, med forskare inom teknik och medicin. Vi kombinerade mjukvara, hårdvara, kemi, virologi och medicin. Jag hade ett problem jag behövde lösa och därför behövde jag samarbeta med andra forskare.
3. Att få med sig människor, att ha motivation, vilja och ork. Att kämpa och ha drivkraft för att hitta finansiering. Vi blev bäst i Europa på anslag och har fått mer än hundra miljoner av till exempel Vinnova och EU. Detta blir som ett expertutlåtande på att man är bra och gör det enklare att gå till investerare.
4 Gör inte allt själv. Gör det du är bra på och ta hjälp med det du inte kan. Tid och pengar begränsar såklart vilken hjälp du kan få. Håll fokus på kunden och fråga medan du tar fram produkten, så att du inte tar fram något de inte vill ha.
Text: Anna Norberg