Frågor & svar
Nyheter
Foto: Colourbox

Så kan du minska din plastanvändning

Plast är ett användbart material, som finns i allt från flygplan till tyger och plastbestick. Men mycket av den plast som tillverkas används bara en gång, och plastskräp ställer till det i naturen. Det finns dock mycket man kan göra för att minska sina egna utsläpp.

Publicerad:

"Vill du köpa en plastpåse?" säger expediten. För bara några månader sedan lades dina inköp ner i en påse med butikens logga på utan frågor. Kollegan säger sig ha börjat plastbanta och vi hör om hur haven är fulla av plast. Varför har detta blivit en så viktig fråga?

– Den användning vi har av plast i dag är inte hållbar. Åtta procent av all olja används för att tillverka plast och ungefär hälften av detta är engångsförpackningar. Plasten går heller inte att återanvända hur många gånger som helst, säger Marie Löf, ekotoxikolog och forskare vid Stockholms universitets Östersjöcentrum.

Nöts till mikroplast

Det är en av plastmaterialets baksidor, en annan är att det orsakar skador i miljön och tar lång tid att bryta ned. Det är framför allt nedskräpning av större föremål som ger problem. Djuren äter av och fastnar i plasten, och med tiden nöts föremålen ner till mikroplaster, alltså partiklar som är mindre än fem millimeter i diameter.

– Dessa skadar djurens tillväxt och fortplantning. Riktigt små partiklar kan gå in i kroppen och blir främmande föremål i djurets organ.

Plastkassar, förpackningar och sugrör

Marie Löf tillägger att plasten också har många bra egenskaper och användningsområden, men att vi behöver minska vår onödiga användning av materialet.

Som privatperson kan det vara en bra början att se över sin användning av engångsplast, till exempel plastkassar, plastförpackningar och sugrör. Försök att välja kläder i naturmaterial i större utsträckning, eftersom syntetkläder avger mikroplaster när de tvättas.

Rensa haven

– Det plastskräp som redan finns i naturen går delvis att ta om hand. På till exempel västkusten städar man stränderna från det skräp som spolas upp, så att det inte fortsätter att brytas ned i naturen. Och på lokal skala kan man rensa haven från större plastskräp.

För att få bort mikroplasterna ur vattendragen skulle man behöva filtrera vattnet, men det är inte genomförbart.
– Då filtrerar man också bort allt liv.

Marie Löf tror att vi behöver ta fram material som alternativ till plast, till exempel biobaserade material och ätbara förpackningar.

– Det händer mycket spännande kring detta som ger hopp för framtiden.

Kommentarer

Zara 2022-10-06

Jätte bra tips! Tack så jätte mycket

Madeleine 2019-08-13

Fick nyligen en leverans från ett apotek och här är det fullt med plast för att fylla ut lådan. Den plasten kan ju inte användas av mig. Hade säkert räckt till 5 påsar då det var så mycket. Samma när man köper kläder - de kommer packade styckevis i plastpåsar. Varför pratar man aldrig om detta? Nästan alla handlar på nätet och plasten vi får motsvarar mer än om vi fått en kasse i butiken.
Kommentera