Frågor & svar
Nyheter
För att lyckas med utmaningen att resa till Mars krävs att mänsklighetens skarpaste hjärnor samarbetar över alla gränser. Foto: Colourbox

Resan till Mars är vår räddning – även om vi inte når fram

“Målet är att bli en rymdfarande civilisation och ett multiplanetärt släkte”, säger multimiljardären och lägger till att, om vi lyckas minskar risken väsentligt att vi blir utplånade.

Publicerad:

Uttalandet från september 2016 hade antingen ignorerats eller förlöjligats om det inte kom från Elon Musk, grundare av både Tesla- och Space X och affischnamn nummer ett för människans ambition att resa till och kolonisera Mars.

Resan till Mars är vår räddning. Den ökar vår möjlighet att överleva som släkte väsentligt, även om vi inte ens kommer fram. Är det någon gång i världshistorien det finns fog för ordspråket är det nu: resan är målet.

Med dagens teknik skulle det kosta ungefär 10 miljarder dolfar att transportera en person till Mars. Det kostnaden ska pressas ner till 200 000 dollar genom att återanvända rymdfarkoster och raketer, en revolution för rymdindustrin. Möjligheterna till forskning i rymden öppnas upp för en hel värld och våra transporter når en ny fas i historien, eller vad sägs om åka från Tokyo till New York på 25 minuter? Inte minst går vi in i en era av rymdturism. Många astronauter vittnar om den djupa insikt de fått av att se jorden från ovan, vacker och bräcklig. Jag tror att det kommer leda till ett fundamentalt skifte i inställningen till vår planet och miljö.

Både färden till den röda planeten och vistelsen där kommer att ske i ett slutet kretslopp. Slit-och-släng-mentaliteten från vår blåa planet måste lämnas till historien, den är inte hållbar vare sig här eller där. Men Mars-färden ställer frågan på sin spets och tvingar fram lösningar som vi även kan använda här på jorden. För när vi väl lyckas bygga ett fungerande kretslopp i ett slutet skrov i rymdens vakuum, kan vi enkelt återskapa det här. Paradoxalt nog kan vår färd till en annan planet alltså rädda den vi redan har.

Space X fokuserar på transporten, dit och hem, men för att lyckas med denna ultimata utmaning krävs att mänsklighetens skarpaste hjärnor samarbetar över nationsgränser mellan det privata och offentliga. Den internationella rymdstationen ISS är ett stort fredsprojekt, där amerikaner, ryssar, japaner och kineser samarbetar med européer och mängder av andra nationaliteter. Marsprojektet kommer att bli ofantligt större och mer krävande, det största fredsprojekt människan skådat.

Mars är den gemensamma utmaning som svetsar oss samman i ambitionen att säkra vår överlevnad som släkte, även om vi inte ens når fram.

Av Magnus Aschan, journalist och grundare av Teknikmini-steriet, som jobbar för ökad kunskap om teknik i samhället.

Kommentarer

Sebastian 2017-09-01

Väldigt tänkvärt, tror inte många funderar på vad rymdforskningen egentligen ger.
Kommentera