Frågor & svar
Nyheter
Per Klingbjer är ny förbundsdirektör vid Naturvetarna från och med den 2 maj 2017.

Per Klingbjer ny förbundsdirektör vid Naturvetarna

Per Klingbjer, idag FoU-strateg vid Sveriges Geologiska Undersökning (SGU), har utsetts till förbundsdirektör vid Naturvetarna. Per Klingbjer tillträder sin nya befattning den 2 maj.

Publicerad:

Per Klingbjer är doktor i naturgeografi vid Stockholms universitet.

Fem år vid SGU

Sedan 2012 har Per Klingbjer arbetat vid SGU, som stabschef med ansvar för bland annat myndighetens forskning, innovation och internationella samverkan samt för mål- och resultatstyrning och verksamhetsutveckling. Sedan 2016 har han varit FoU-strateg och från 2012 ordförande i SGU:s forsknings- och utvecklingsråd.

Mellan 2007 och 2012 var Per Klingbjer verksam vid Utbildningsdepartementet inom Regeringskansliet, där han främst arbetade med implementering av nationella reformer inom högre utbildning och forskning. Dessförinnan har han också varit verksam i olika befattningar vid Stockholms universitet, Lärarhögskolan i Stockholm, Kungliga Tekniska Högskolan samt ABB.

Naturvetare spelar en avgörande roll

Per Klingbjer efterträder Ulf Bergius, tillförordnad förbundsdirektör sedan juni 2016, som går i pension senare under 2017.

-Naturvetare har en betydelsefull roll för samhällets utveckling, mer än vad som är allmänt känt. Europa står inför ett antal stora utmaningar. Som förbund för de olika professioner och kompetenser som ryms inom naturvetarrollen måste Naturvetarna nå ut med budskapet att det är naturvetare som spelar en avgörande roll för att lösa de globala utmaningarna, att naturvetare skapar världens framtid. Som naturvetare är det med stor ödmjukhet som jag tar mig an uppdraget att leda förbundet i detta arbete, säger Per Klingbjer.

För förbundsstyrelsen kommenterar ordförande Ivar de la Cruz:

- Vi är glada över att Per Klingbjer har tackat ja till att ta sig an uppdraget som förbundsdirektör. Hans långa bakgrund inom naturvetenskap och forskning och utveckling är erfarenheter som är viktiga att ha med sig. Han har också en gedigen ledarerfarenhet och en god förståelse för de utmaningar som naturvetare står inför, både på arbetsmarknaden och i sina roller för att utveckla samhället och den värld vi lever i.

Privat är Per Klingbjer engagerad i friluftsfrågor och sedan 2015 styrelseordförande i Svenskt Friluftsliv.

Kommentarer

Kommentera