Frågor & svar
Nyheter

Naturvetarna har växlat yrkanden med SLA

2,8 procent i lönehöjningar under ett år yrkar Naturvetarna på i förhandlingarna med SLA, Skogs- och Lantbruksarbetsgivareförbundet, som startade igår.

Publicerad:

– Precis som i dag ska lönesättningen vara individuell. För att den ska fungera måste det bli tydligare vad som påverkar löneutvecklingen och vad man som individ kan göra för att påverka sin egen lön, säger Harriet Rehn, avtalsansvarig för Naturvetarna på SLA-området.

Lika viktigt för Naturvetarna är att lönestrukturen utformas så att det lönar sig att ta på sig större ansvar och mer kvalificerade arbetsuppgifter.

– I det ligger att kompetensutveckling ingår som en naturlig del.

Harriet Rehn påpekar även att mer pengar bör avsättas till deltidspension, som innehåller två delar varav den ena fyller på tjänstepensionen och den andra gör det möjligt att gå ner i arbetstid när pensionen närmar sig. Naturvetarna yrkar också på att bygga ut föräldralönen till att även gälla vård av sjukt barn, VAB.

Hur ser tidtabellen ut?

–  Avtalsförhandlingar kommer att ske huvudsakligen i april och maj och de nya avtalen ska börja gälla från och med 1 juni 2017.

Vilka områden gäller det inom SLA?

– De fyra områdena skogsbruk, Hushållningssällskap/Husdjursföreningar, jordbruksrelaterade företag och trädgårdsanläggning/trädgårdsodling.

Harriet Rehn berättar att Naturvetarnas avtalsdelegation har en viktig roll i förhandlingarna.

-  Sex förtroendevalda från både skogssektorn och hushållningssällskap/husdjursföreningar har vi löpande kontakt med.

Palle Liljebäck

chefredaktör