Frågor & svar
Nyheter

När studenter möter näringsliv

Några träffade sin blivande arbetsgivare, medan andra studenter nöjde sig med att få koll på de yrkesroller som väntar. I minglet på landskapsingenjörernas näringslivsdag i Alnarp byggdes nätverk.

Publicerad:

Företagen står på rad och bjuder in studenter. Många lockar med godis, men också med matnyttig information om vilka jobb företagen kan erbjuda nybakade landskapsingenjörer.

– Här måste vi vara med. Det är en chans för oss att möta framtidens arbetskraft, säger Niklas Ulfheden, rådgivare och säljare på Essunga plantskola.

Chans till trainee

Ännu en av årets närmare sextio utställare är Göteborgs park- och naturförvaltning.
– För oss är det viktigt att marknadsföra oss och visa vilka jobb som finns hos oss, säger landskapsingenjören Malin Fornstedt, som har titeln markingenjör och jobbar med projektledning och byggledning.
–  Många visar intresse för sommarjobb, vi berättar också om vårt populära traineeprogram, där utbildning ingår och som leder fram till en anställning.

Det är ett perfekt tillfälle att knyta kontakter och nätverka

Vegtech, företaget som löser tekniska problem med biologiska lösningar, är också på plats på loftet i Alnarps aula. De är mest kända för sina gröna tak och dagvattenlösningar.

– Det är jätteviktigt för oss att vara här. Vi har växlat mejladress med några studenter som vill sommarjobba på Vegtech, säger Magnus Nyhlén.

De landskapsingenjörer som idag är anställda på det småländska företaget jobbar som säljare.

Ideellt engagemang

Vi möter de studenter som har gjort den här dagen möjlig. Det är en tradition att de som går andra året av tre håller i trådarna.

Varför gör ni det här?
– Landskapsingenjörsdagen fungerar som en mötesplats för studenter och företag. Det är ett perfekt tillfälle att knyta kontakter och nätverka, säger Jens Öqvist, som själv fixade sommarjobbet här förra året.

De har jobbat med dagen ideellt, vid sidan av studierna.
– Det är ett jättebra sätt att engagera sig och ger erfarenheter som man inte får i studierna, säger Emma Olsson.
– Förutom att vi själva bygger relationer med företagen så är detta en bra merit i våra cv:n, säger Signe Winkler.
– Dagen ger många idéer och visar i vilka roller vi kan arbeta. Nu blir det lättare att tänka strategiskt, säger Patricia Barna.

En grön mix

Hur ser ni på framtiden?
– Den ser ljus ut. Vi har den viktiga uppgiften att göra städerna attraktiva och hållbara, bland annat genom att bygga gröna miljöer. I det ligger att skapa ekosystemtjänster till nytta för alla, säger Johan Henriksson, som ser en framtid i en projekterande roll på arkitektkontor, eller motsvarande.

Som av en tillfällighet handlade en av föreläsningarna om ekosystemtjänster. Trenden att odla i stan, permakultur och ljussättning var andra ämnen som togs upp.

Hur tänkte ni där?
– Vi ville inte ha något tema i år och satsade på en bred mix för att locka fler besökare, säger Jens Öqvist, som drivs av ett socialt patos. På mitt framtida jobb vill jag skapa miljöer där människor mår bra.

Den röda tråden var att behandla ämnen som inte tas upp i utbildningen. När dagen närmar sig sitt slut ger de ett avspänt intryck.

– I morse var vi inte lika coola. Vi väntade på vår specialdesignade T-shirt som kom en timme före invigningen, säger Emma Olsson.

Checklista inför en näringslivsdag

  • Var ute i god tid med lokalbokning och kontakter med utställare.
  • Gör en projektplan.
  • Bestäm om ni ska ta ut avgifter från beställarna. Här valde man att de fick välja om de ville sponsra, vilket de flesta gjorde.
  • Gör ett programblad, med plats för sponsorerna att synas.
  • Fundera på hur kommunikationen ska fungera. Här valde projektgruppen att ha en mejlbox för allt, vilket gjorde att det blev rörigt.
  • Dubbelkolla checklistorna så att inget glöms bort.
  • Titta på tidigare utvärderingar, om sådana finns, och dra lärdom från dem.
  • Ha ett fullmatat fikabord. Det skapar trivsel och tillfällen för mingel.