Frågor & svar
Nyheter
Foto: Colourbox

Matnyttigt och inspirerande om utlandsjobb

På den nya webbplatsen arbetautomlands.se ges svar på frågor om försäkringar och löner i andra länder. Du får också en känsla för hur det är jobba i till exempel Spanien.

Publicerad:

Har du en längtan efter att jobba utomlands? Den delar du med många andra, men långt ifrån alla gör slag i saken.

Nu har PTK, där Naturvetarna är ett av medlemsförbunden, gjort det enklare att komma iväg. Det mesta du behöver veta för att kunna fatta ett beslut och förbereda dig för resan finns samlad på webbplatsen www.arbetautomlands.se

– Fakta i all ära, men vi vill också inspirera och berätta hur det är att arbeta i till exempel USA, säger Jonas Mellqvist, kommunikationschef på PTK.

Jobbutmaning i Ukraina

Vi får läsa om Frida som fick nya jobbutmaningar i Ukraina och Ryssland. Även om resan över sundet till Danmark är kort är det stora skillnader att jobba där jämfört med i Sverige. Joakim ger en inblick i livet som gränspendlare.

Att utlandsarbete, enligt en studie från Saco, ger högre lön kan också uppmuntra till att ta steget.
Den digitala versionen är en uppföljning av boken med samma namn som gavs ut 2009.
– Om det skulle bli en fortsättning skulle den bli digital och inspirera. Boken var faktaspäckad och kunde närapå avskräcka från att jobba utomlands.

Vad ska man tänka på?
– Ta reda på vilka villkor som kommer att gälla. Är det en svensk arbetsgivare med kollektivavtal så är det enklare. Se till att du får tjänstepension som hemma, vilket de flesta arbetsgivare koll på.

Trillar ur systemet

Om arbetsgivaren är utländsk då?
– Effekterna blir större och du hamnar utanför det svenska försäkringssystemet redan efter ett år. Kolla upp hur du är försäkrad i det land du ska jobba. I vissa länder, som USA, betalar arbetsgivaren i bästa fall pengar till pension och försäkringar.

Det är stora skillnader mellan att arbeta i ett EU-land och utanför EU. Hur det skiljer sig åt framgår på webbplatsen.
– Ännu en skillnad som PTK tar upp är hur löneförhandlingen går till. I till exempel Storbritannien är lönen bestämd och syns i annonsen. Löneprocessen skiljer sig också åt mellan olika länder.

Men är det verkligen bra för karriären att jobba utomlands?
– Så är det inte alltid. Ibland får vi höra: ”Kul att jobba utomlands, men jobbigt att komma tillbaka. Min kompetens tas inte till vara på hemmaplan”. Kanske man kan se andra värden, och som en del i din utveckling, säger Jonas Mellqvist.

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera