
Många tar förmåner, som semester och lönehöjningar, för givna. Men det är tack vare fackförbunden som vi har nått dit vi är idag. Månadens naturvetare jobbar vidare i den andan.
Cecilia Lindh fick uppskattning av kollegorna både för att hon tog på sig uppdraget och för hur hon genomförde det. Det gav henne blodad tand och gick bland annat en utbildning i samverkan. Hon sitter nu med i både den lokala och den centrala samverkansgruppen.
Den fackliga karriären startade för fyra år sedan då hon satt i styrelsen i den lokala föreningen på en tidigare arbetsplats.
– Det är roligt att vara med och påverka och att kunna hjälpa andra. Det är också givande att få möta dem som bestämmer och ha en dialog med dem.
”Cecilia Lindh har tagit sig an att vara vår representant för att ingen annan tycker sig ha tid eller intresse. Tack vare henne har vi naturvetare någon som representerar oss och våra intressen.” Så skriver kollegan Carina Otterfalk, som har nominerat henne till Månadens naturvetare.
Sedan sju år jobbar hon inom Östersunds kommun med drygt fem tusen anställda varav tjugo naturvetare. De flesta av dem är på hennes avdelning, Miljö och Hälsa.
Nytt kommunhus byggs
Just nu är ett nytt kommunhus under uppbyggnad då det gamla dömdes ut av hälsoskäl. En del av hennes fackliga uppdrag har fokuserat på detta.
Hon poängterar vikten av att löpande informera om vad som händer.
– Det finns det alltid saker på lokal nivå att förbättra, som arbetsmiljö och skyddsronder. Vanligtvis är det styrelsemöte tre till fyra gånger per termin, men nybygget tar mer tid än så i anspråk.
Cecilia Lindh har jobbat som livsmedelsinspektör i snart sju år, men med livsmedel i tjugofem år.
– Det jag gillar mest med jobbet är att jag träffar mycket folk!
Härlig känsla att hjälpa
Många uppskattar hennes besök och hon tycker det är en härlig känsla att hjälpa dem hon träffar att hamna ”på banan” igen. När hon vid nästa tillfälle ser att de har tagit till sig det hon har sagt, känner hon sig nyttig och att hon har bidragit till något viktigt.
– När man äter ute ska man känna sig trygg med maten, och att den inte riskerar hälsan, säger Cecilia Lindh.
Livsmedelsinspektörer utbildar sig vanligen inom miljö- och hälsoskydd, men Cecilia Lindh är kemiingenjör med bioteknik inriktning. En av anledningarna till att just hon fick jobbet var att arbetsgivaren ville öka bredden inom arbetsgruppens kompetens.
Gruppen genomför 150 inspektioner per person och år, på förskolor, restauranger, mackar och caféer.
Varför tycker du att man ska vara med i facket?
– Arbetsplatser har så mycket förmåner och trygghet tack vare det som facket har varit med och skapat. Det är inget man bara ska ta för givet. Du har någon som kan hjälpa dig om du råkar illa ut, det är mycket värt. En fördel med att vara med i Naturvetarna är att du kan behålla ditt medlemskap oavsett arbetsgivare och sektor.
Tips till nyexaminerade naturvetare:
Välj det du är intresserad av och tycker är roligt. Du behöver inte veta och bestämma vad du vill göra resten av ditt arbetsliv. Som naturvetare är det ganska lätt att glida mellan olika områden. Det är mycket som hänger ihop med vartannat.
Om Cecilia Lindh
- Bor: i Torvalla utanför Östersund.
- Familj: 3 barn på 10, 18 och 21 år.
- Intressen: utomhusaktiviteter så som skidor och skridskor. Trädgårdsodlingarna och att laga mat, gärna då i uteköket.
- Kuriosa: Cecilia Lindh gör hudvårdsprodukter på naturliga råvaror. Hon började när dottern blev allergisk. Nu gör hon myggmedel, solskydd, schampo och hudvård. Hennes erfarenhet från arbete inom labb går hand i hand med detta. Allt man behöver är en spisplatta, vatten, mätglas, termometer och ingredienser.