Frågor & svar
Nyheter

Månadens fråga: Vill du sitta i kontorslandskap?

Allt fler jobbar i kontorslandskap eller i aktivitetsanpassade kontor. Vissa trivs som fisken i vattnet med det, medan andra upplever att de blir störda och hellre vill ha sitt eget kontorsrum. Nu undrar vi hur din arbetsplats ser ut i dag och hur du skulle vilja ha det.

Publicerad:

Kommentarer

Rikard 2017-10-27

Nej, jag skulle inte vilja det. Det blir svårt att koncentrera sig och svårt att prata i telefon. Det leder till konflikter och irritation i onödan. Många studier visar att kontorslandskap inte främjar utan tvärtom hämmar arbetsförmågan. Visst kan det finnas en och annan positiv effekt, men de negativa överväger. Totalt minskar produktiviteten stort, trots de påstådda ekonomiska fördelarna (lägre kontorshyra/anställd). Besparingen i yta försvinner helt i minskad produktivitet och i stället får man totalt ökade kostnader.

Åke 2017-10-24

Absolut inte. Men jag har fått acceptera att arbetsgivaren är beredd att betala mig en bra lön och bara få ut 50% av min kapacitet eftersom de enivsas med öppet landskap trots all forskning på området. Det är jättefrustrerande att bara sitta av flera timmar om dagen i väntan på lite lugn och ro så att man kan jobba.

Ingenjör 2017-10-19

Varför anställer man högutbildad, ganska dyr arbetskraft och gör arbetsförhållanden så svåra som möjligt? Närvarokrav, chefen gnäller när man är på plats för lite på kontoret men det går ju inte att få något gjort. Kollegorna sitter i långa, högljudda telefonsamtal, andra står och pratar vid varandras bord. Högljudda samtal om fritidsaktiviteter. När som helst slänger någon en fråga till en, högt, tvärs över landskapet. Hörlurar är egna smålurar som kommer med telefonen och för att stänga ute oljudet tvingas jag ha på musiken så högt att telefonen varnar för skadlig volym (rött på volymskalan). Letar nytt jobb enbart pga kontorslandskapet.

Åsa 2017-10-18

Nej det vill jag inte. Jag har liksom många andra svårt att koncentrera mig när jag hör andra, samt när jag "känner" att andra är i miljön omkring mig. Det känns lite som att folk spanar på vad man gör även om man gör det man ska.

Sigvard 2017-10-09

Absolut inte. Jag kan inte koncentrera mig i den typen av miljöer och får mycket mindre gjort. Kan kanske passa i vissa specifika sammanhang men generellt är det ingen bra lösning. Det finns ju också undersökningar som visar detta.

Johanna 2017-10-09

Jag vill absolut inte sitta i kontorslandskap. Jag har testat det under ca ett års tid innan jag fick eget rum och det passade inte min personlighetstyp alls. Jag blir lätt störd och får mycket mindre gjort. Jag tror på de undersökningar som visar att effektiviteten minskar med 40% i kontorslandskap. Men det beror ju förstås på vilken personlighetstyp man är och vilka arbetsuppgifter man har. Skulle det bli aktuellt på min arbetsplats skulle jag allvarligt fundera på att byta arbetsplats.

Maria 2017-10-06

Kontoret är ombyggt och nu sitter vi alla i landskap. Jag kan endast göra vissa arbetsuppgifter på kontoret och vill sitta hemma och arbeta mycket mer. Efter en hel dag på kontoret är jag väldigt "hjärn-trött", pga jag har en personlighet med hög sensitivitet.

Anna 2017-10-03

Nej, det är förödande för effektiviteten och oerhört tröttande för den anställda. Sen finns det bättre och sämre landskap beroende på utformning och hur stor hänsyn som tas. Men förstår inte behovet av att prata så högt (och privat) som många gör..

Ola 2017-10-02

Nej! Jag jobbar som projektledare och sitter ständigt i telefon eller Skypemöten. Pratar högt och länge. Jobbar också fackligt och har många förtroliga samtal med stängd dörr. De här samtalen är många gånger spontana och svåra att planera in.

Åsa 2017-10-02

Absolut inte. Har ett stort behov av tystnad när jag ska formulera vad jag ska skriva.

Besviken 2017-10-02

På min myndighet har ett par forskare systematiskt sammanställt forskningen på området. Sammanställningen tyder på negativa effekter på koncentration och prestationsförmåga, minskad interaktion inom arbetslag, men ökad interaktion mellan arbetslag. Och att det fungerar särskilt dåligt för personer med någon form av funktionsnedsättning. Samt att ffa chefer återfinns i högre grad bland de nöjda. Men begränsat med studier av hög kvalitet, som bäst före-efter-mätningar med självrapporterade data (det är den studietypen som forskarna hos oss avgränsade sin sammanställning till), vilket gör det än mer anmärkningsvärt att detta införs i så hög grad, därtill ofta mot personalens vilja...vilket även riskerar bli fallet hos oss...

Staffan 2017-10-02

Nej helst inte. Jag har ofta behov av att koncentrera mig och även att läsa högt i bland, när jag läser svåra texter på franska och tyska, för att förstå. Dessutom kommer jag inte att ha tillgång till pärmar och mappar. Det kommer också att minska min effektivitet och min organisations minne. Man tror att man ska komma ihåg, men man gör inte det. Jag har fått fråga om äldre material från en arbetskamrat som redan har flyttat till öppet landskap och tvingats göra sig av med sina gamla anteckningar.

Ylva 2017-10-02

Jag är en väldigt social varelse och är inte särskilt lättstörd. Har tidigare delat rum med en kollega och ville fortsätta göra det efter en flytt. Då hamnade vi i ett "kontorslandskap", vi är 5 fast anställda + 1 visstidsanställd (maxantal i rummet) och jag trivs jättebra. Skulle dock inte stå ut i större landskap och "aktivitetsbaserad arbetsplats" skulle få mig att säga upp mig från mitt fantastiska jobb.

Mattias 2017-10-02

På mitt förra jobb flyttade vi till nya lokaler där allt var gjort för att sitta i kontorslandskap. Det mesta blev bra, jag var väldigt skeptisk men det fungerade bättre än jag trodde. Men ganska många tyckte det var jobbigt, några slutade och några mådde uselt. Nu delar jag ett stort rum med en kollega, mycket bättre! Vill inte tillbaka till kontorslandskap.

Kristina 2017-10-01

Jag sitter i ett abw kontor och tycker att det fungerar fint.

Marie 2017-10-01

Innan jag prövat var jag negativt inställd, men idag skulle jag aldrig vilja gå tillbaka till eget kontor. Den effektivitet som kommer av möjligheten att snabbt och enkelt kunna hjälpa/be om hjälp/diskutera problem är ovärdelig. Nu har vi tyvärr inte fasta arbetsplatser och vinsten med kontorslandskap försvinner helt de dagar platser saknas vid dem jag faktiskt arbetar med.

Ida 2017-09-30

På min arbetsplats sitter vi fyra pers i varje rum. Tycker att det är ett bra mellanting.

Asta 2017-09-29

Många av företagen som säljer idén om kontorslandskap använder inte lösningen själva. Samt att de sällan projekterar hela utrymmet så som akustik, ljus mm. Att göra halvhjärtade lösningar blir sällan bra...

Camilla 2017-09-29

Absolut inte kontorslandskap! Har jobbat en kort tid i ett sådant. Aldrig mer!!! Säger upp mig på studs!

Emma 2017-09-29

Jag kan inte tänka mig att sitta i ett öppet kontorslandskap! Jag har svårt att koncentrera mig & njuter till fullo av att kunna stänga kontorsdörren & lyssna på musik!

Karin 2017-09-29

Nej, jag vill inte sitta i kontorslandskap men det är så det är idag. Håller med om att aktivitet och effektivitet sjunker avsevärt. Ett tag var aktivitetsbaserat kontor uppe till diskussion och om det införs är jag tyvärr tvungen att säga upp mig från mitt utomordentligt roliga arbete. Aktivitetsbaserat kontor har för få arbetsplatser, för att spara pengar, så är arbetsgivaren inte mer intresserad av sina arbetare än att erbjuda dem "lösdrift" så är min gräns nådd.

Emma 2017-09-29

Nä aldrig i livet. Har suttit i kontorslandskap och det är förödande för hälsan.

Birgitta 2017-09-29

Vi kommer att införa detta inom de närmsta åren på min arbetsplats (kommun). Jag har ett arbete där jag skriver komplicerade texter, som kvalitetskrav och rutiner, gör utbildningsmaterial etc. och har ett eget rum, visserligen minimalt. Det kommer att ta mycket längre tid framöver. Dessutom smittas jag lätt av förkylningar och kommer att få avsevärt flera sjukdagar vilket på sikt påverkar min inkomst. Kommunen påstår att företaget X förespråkar arbetssättet. Tror jag det, de är väl de som tjänar mest på det som konsulter? Ett annat skäl är att spara på yta, givetvis. Jag hoppas verkligen att jag ska finna en annan arbetsplats innan dess. Min hälsa och mitt välmående och kreativitet är mycket viktigare än nuvarande tjänst.

PH 2017-09-29

Nej, självklart inte. Jag vill fortsätta ha en bra relation till mina kollegor, och det menar jag försvåras om man tvingas in i en så snäv mall.

Inte gammalmodig 2017-09-29

Är tacksam mot min arbetsgivare som försöker fixa egna rum. I mitt arbete läser jag mycket långa texter och skriver relativt långa beslut. Det skulle inte fungera med kontorslandskap, då fokus i mitt arbete är A och O. Skulle behöva sitta i "tyst avdelning" eller jobba hemma mest hela tiden.

Sara 2017-09-29

Nej, jag vill absolut inte sitta i kontorslandskap. Jag vill kunna prata i telefon när folk ringer, inte när jag lyckats hitta ett ostört hörn, jag vill inte bli störd (eller störa) kollegor och blir väldigt stressad av känslan att vem som helst när som helst kan komma och hänga över axeln. Däremot gärna eget kontor med öppen dörr, låg tröskel för att knacka på och diskutera gemensamma frågor och framför allt: ett välfungerande fikarum som social yta. På mitt kontor löser vi väldigt många småproblem vid gemensamma fikaraster. Jag har avstått från att söka i övrigt lockande tjänster eftersom den arbetsplatsen satt i kontorslandskap.

Marie 2017-09-29

Nej jag skulle aldrig vilja sitta i kontroslandskap. Jag blir inte alls pigg av att diskutera och "bolla" med andra. Det är ett nödvändigt inslag i mitt arbete som samordnare/koordinator, men sedan behöver jag få gå in på mitt rum i lugn och ro och fundera. Jag tror att många människor blandar ihop liv och rörelse med produktivitet - de pratar och väsnas mycket men de åstadkommer mycket lite egentligen. Många människor är också sådana att de blir högljudda under stress, mycket irriterande för oss andra som behöver tid och lugn för eftertanke istället. Om vi skulle tvingas sitta i kontorslandskap skulle jag mycket snabbt få stressrelaterade besvär, bli arg och irriterad och troligen få byta jobb. Ska man ha kontorslandskap borde man få välja att alltid sitta i "tyst avdelning". I tysta avdelningen skulle man bara få prata med låg röst, telefoner på ljudlös, inga diskussioner osv... Vill man prata får man gå till "diskussionsrummet".

Anna 2017-09-29

Efter flytt från eget kontor till kontorslandskap har min effektivitet sjunkit avsevärt, och jag måste arbeta kvällar och helger för att hinna med. Dessutom är kontorslandskap ingen garant för färre konflikter, snarare det omvända.

Leif 2017-09-29

Jag arbetar med arbetsmiljö och ser sällan kontorslandskap/ABW som är bra utformade akustiskt, så jag förstår de problem som framförs. Själv har jag arbetat i landskap de senaste åren och tycker det fungerar bra. Så klart med bra akustik ;-))

Pernilla 2017-09-29

Nej, det vill jag verkligen inte. Är väldigt glad när vår lokala arbetsgivare också är skeptisk till det. Tror att det ökar stressnivån för oss människor som ju trots allt är ett flockdjur. Det borde betyda att vi är måna om vår flock och att hålla koll på varandra och på faror, något som ökar bruset och ställtiderna. Kontorslandskap tror jag enbart är bra av ett skäl och det är kostnadsbesparingar, men det framhålls ofta bara i en bisats efter att alla nyttor har räknats upp!

Therese 2017-09-29

Jag skulle försöka byta jobb om det blev aktuellt för mig. Jag brukar ha det som ett krav att jag ska ha ett eget konor om jag erbjuds jobb ...jag störs väldigt lätt av andras prat, det räcker det jag hör genom väggarna.

Karin 2017-09-29

Absolut inte!! Fokus och kreativitet skulle försvinna helt!

Lotta 2017-09-29

Nej det blir för mycket störningar när man skall koncenterara sig samt att ljudmiljön gör det svårt att prata.

Agneta 2017-09-29

Nej jag vill inte sitta i kontorslandskap. jag är mycket ljudkänslig och stressnivån blir orimlig.

Per 2017-09-29

Jag sitter i och avskyr landskap som påminner mig skolans klassrum. Jag tror många människor aldrig upplever koncentration och inte ver vad de missar.

Kontorsråtta 2017-09-28

Absolut inte!!! Kontorslandskap vore som ett fängelsestraff! Jag hade blivit sjukskriven direkt. Behöver verkligen kunna koncentrera mig.

Susanne 2017-09-28

Vi sitter i enskilda rum. Jag har jättesvårt att koncentrera mig när jag hör andra. När jag ska vara kreativ stänger jag dörren till korridoren för att kunna kreera. Om jag bara ska rensa mailen störs jag inte av andra däremot.
Kommentera