Frågor & svar
Nyheter
Foto: Colourbox

MÅNADENS FRÅGA: Vad gör du för klimatet?

Klockan är fem över tolv, menar vissa experter. Men det går att vända trenden med ny klimatsmart teknik och egna insatser. Nu undrar vi vad du gör för att minska ditt klimatavtryck.

Publicerad:

Här kan du även läsa en intervju med Svante Axelsson som menar att solceller är det som driver bilar i framtiden.

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Leif Lindau 2017-12-15

Det är ju så att nära 100 % av alla forskare och alla politiker och tjänstemän i staten är helt säkra på att havet kommer att stiga 10 meter och tempen öka med 5 grader C på 100 år eller något ådant. Varför satsar staten då miljarder på att fortsätta mäta isvolym, temperaturer et c och allt annat. Jag tycker det verkar liksom vara färdgforskat. Vore det inte bätre att satsa allt på andra sätt att producera el eller ta bort CO2 från atmosfären ? Och vad är "klimatforskarna" för sorts människor som inte tror på vad de själva forskat fram och då ägnar sig åt något annat nyttigt likt små barn som måste göra samma sak alltid när de ska somna in.

Urpo Taskinen 2017-07-10

Sedan 2014 använder vi velomobil för korta och långa turer. Kör velomobil i tjänsten i Norrbotten = 25% av Sveriges yta. Nyss hemkommen från en 1300 km semestertur. http://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/fick-klimatangest-salde-bilen

Bo 2017-06-04

Mininera flygresor max 1 privat och 1 arbete per år. Sålt bilen. Mindre kött. Shoppar minimalt

Camilla 2017-05-30

Mina topp-5 för klimatet: 1. Äter mestadels veganskt 2. Äter upp den mat jag köper 3. Åker kollektivt eller cyklar till jobbet 4. Tåg istället för flyg inom Sverige 5. El från vindkraft

Charlotta 2017-05-26

Jag går till jobbet, har en liten miljövänlig bil, äter enbart ekologiskt, naturbetat och gräsbetat. Jag sopsorterar. Jag semestrar huvudsakligen i Sverige, väljer tåg framför bil vid längre resor. Jag odlar en hel del egen mat, jag väljer miljövänliga material om jag renoverar hemma och håller mig påläst. Jag har rensat bort onödiga kemikalier i badrummet och i köket och plastbantar hemmet. Jag väljer ekologisk bomull i kläder. Jag stöttar Greenpeace. Jag sprider info i sociala medier om en hållbar livsstil och jobbar med påverkan på kommunens tjänstemän för en hållbar livsstil.

Maria 2017-05-24

Jag cyklar. Äter upp maten som jag köper. Investerar i etiska fonder. Läser innehållsdeklarationen noga och påtalar andras inköp av varor som innehåller palmfett.

Melinda 2017-05-24

Jag är vegan då animalieproduktionen står för den största miljöpåverkan (mer än bilar och flyg).

Thorbjörn 2017-05-23

Jag cyklar och åker tåg till jobbet varje dag. men framför allt har slutat att flyga.

Alexandra Grönvall 2017-05-23

Kör 100% elbil (Renault ZOE), och minskar min och familjens köttkonsumtion. Värmer huset med ved, tar tåget istället för flyget, semestrar utan att flyga.

Anna G 2017-05-22

Jag försöker leva som jag lär och sopa framför egen dörr, men framför allt ett eget driv. Mina motton sedan 1994 då jag började arbeta aktivt med hållbarhetsfrågor. Att utveckla det mer blir för långrandigt. =) Men instämmer i flera av ovan hållbara ageranden.

Sara 2017-05-22

Jag äter inte kött och har dragit ner mycket på mejeriprodukter, köper ekologisk mat och odlar i trädgården, cyklar så ofta det går och handlar ofta med cykelkärra. Vi har även installerat värmepump, har låg temperatur hemma, snålspolande kranar och åker kollektivt så mycket det går. Flyger endast med jobbet, men även där blir det tåg inrikes . Jag skulle önska att det vore lättare att vara miljömedveten. Att köpa klimatsmarta kläder är t.ex. inte så lätt. Man har ju hört att vilka fonder man placerar i har mycket stor inverkan på miljön. När det gäller det vet jag inte var jag ska börja. Hur vet man vad som är bra?

Anna 2017-05-22

Jag är vegetarian, cyklar och åker kollektivt, konsumerar så lite jag kan, bor i liten lägenhet och försöker hela tiden lära mig mer. Jag jobbar med hållbar stadsutveckling och försöker på fritiden att stötta politiker att ta hållbara beslut om vårt samhälle.

Elina 2017-05-21

Jag gör allt jag kan: cyklar, åker tåg, väljer bort flygresor, äter vegetariskt, väljer förnyelsebar el, konsumerar endast second hand, lagar mina saker när de går sönder. Det som står näst på tur är att flytta mina sparpengar till en bank med fossilfria fonder och engagera mig i divestment rörelsen.

Jimmy 2017-05-20

Odlar potatis och grönsaker själv, snart även ägg och ankor. Jagar älg, fiskar och plockar bär och svamp (lever på naturen). Kör en begagnad bil, men så lite som möjligt., bor dock i glesbygd med dålig kollektivtrafik. Mp medlem. Propagerar för kärnkraft, främst ny modern teknik, eftersom vattenkraft förstör älvarnas ekosystem. m.m.

Nora Sandström 2017-05-20

Jag har aldrig haft bil eller körkort. Har inga barn som Malin här ovan skrev. Flyger aldrig, har sett största delen av Europa med tåg, buss och båt. Slänger aldrig ätbar mat. Äter vegetariskt ibland men inte så ofta som jag borde, troligen.

Mattias Devlin 2017-05-20

Det är många som slår sig för bröstet med att ha installerat solceller på taket. Med sina 100 g CO2/kWh släpper solceller ut ~4 ggr mer CO2/kWh än det vi har i den Svenska elmixen, är det verkligen bra för klimatet? Själv hjälper jag till att vår klimatsmartaste energikälla snurrar på och leverera el med utsläpp på 5 gCO2/kWh...

Albert 2017-05-19

Vår familj är rätt resursvag så jag brukar tänka att vårt klimatavtryck måste vara minimalt med den lilla konsumtion vi har. Nyheter om matsvinn och kläder som kastas per person framstår för oss som obegripliga. Vi har ej heller råd med att flyga utomlands till fjärranland så där slipper man klimatkompensera. Vi äter dock kött men då helst eget skjutit, och/ eller slaktat från Sverige. Vi anser då att andra miljöfrågor är lika viktiga som öppna landskap tex. I arbetet gör jag mitt bästa för att rädda och plantera så många träd som möjligt.

Jesper Antonsson 2017-05-19

Jag kör en Nissan Leaf med 100% ren kärnkraftsel från en av våra största el-leverantörer. Maximalt ren bil med maximalt ren el!

Timpan 2017-05-19

Använder Sveriges i särklass klimatsmartaste kraftkälla: kärnkraft. Åker tåg och annan kollektivtrafik när det är möjligt.

Michael Karnerfors 2017-05-19

Jag propagerar för fortsatt användning av Sveriges i särklass klimatsmartaste kraftkälla: kärnkraft. I ett livscykelperspektiv är detta den absolut bästa ur klimatperspektiv. Det bekväma, det enkla, den billiga vägen framåt för mig hade varit att bara sjunga med från sångbladet och stå lydigt i kören. Men fakta talar för sig: med 5 gram per kWh är kärnkraft klimatsmartast för Sverige. Don't like it? Synd för dig... då får du hitta en bättre verklighet att bosätta dig i.

Mattias Lantz 2017-05-19

Försöker få allmänheten att förstå att vi får mycket svårt att klara klimatutmaningen om vi stänger existerande kärnkraftverk i förtid, och att diskussionen om förnybart vs kärnkraft är kontraproduktiv om vi ska få bort det fossila. 85% av världens energiförsörjning är ännu fossil och utmaningen är enorm. På det personliga planet; har ingen egen bil och försöker undvika onödiga resor och konsumtion (inte alltid i samklang med övriga familjens prioriteringar), samt välja vegetariska alternativ lite oftare.

Maj A 2017-05-19

Cyklar, äter vegetariskt, arbetar för ett politiskt parti (MP) so satsar på miljö och klimat. Reser med tåg på semestern, odlar, håller egna höns och är med i olika omställningsprojekt i mån av tid :-)

Lönsamt att agera 2017-05-19

Har solceller på taket och har andelar i vindkraftverk. Lönsamt, 10-15 % avkastning är inga konstigheter, och jag producerar mycket mer än vad familjen gör av med. Eldar ved på högeffektivt sätt på vintern. Ät mer grönt så lever du friskare, längre och skonar klimatet. Investerar pengar så att det byggs förnyelsebar energi främst i Asien, mycket bra avkastning och förmodligen högsta nyttan! Viktigt att köra bil på väte, el eller gas - annars ger man pengar till djävulen varje gång man tankar

Gruv-Jonas 2017-05-19

Jag jobbar för Sveriges största miljöorganisation. Vi täcker många frågor - klimatet är självklart en av de prioriterade. En viktig uppgift är att påverka politiska beslut om lagar och andra styrmedel så att det blir lättare, roligare och mer lönsamt att göra rätt! Både för individer och företag. Privat äter jag kött bara 2-3 ggr i veckan, mot tidigare nästan varje dag, åker kollektivt eller cyklar till jobbet och har moderna, energisnåla prylar i hemmet. Flyger bara sällan i tjänsten och i princip aldrig privat. Så jag jobbar för klimatet både direkt och indirekt. Om du vill, hälsa på mig på Facebook

Mats Brännström 2017-05-19

1. Jag cyklar till jobbet året runt. 2. Vi värmer huset genom pelletseldning.

Peter 2017-05-19

Jag kör på och jobbar för biogasen som ett framtida lokalproducerat fossiloberoende fordonsbränsle.

Catherine 2017-05-19

Jag är vegan och detta av flera skäl, miljön samt usel behandling av våra produktionsdjur.

Liza 2017-05-19

Jag cyklar 2 mil (1 mil morgon & 1 mil kväll)om dagen och tar tåget till jobbet. Min man har en elbil till sitt jobb, så vi gör båda vad vi kan för att skona miljön när det gäller resor

Åsa 2017-05-19

Hej! Man försöker så gott man kan. Jag tar cykeln till jobbet under vår-höst, odlar lite och köper närproducerat när det finns, flyger inte och undviker material och produkter som innehåller fossil olja och som inte är återvunnen. Jag skulle vilja ha en elbil men det är för dyrt än. Därför blir det nog en ellastcykel för att kunna hämta sonen på förskolan och ta oss hem på grusvägarna. Har planer på solceller och solvärme.

Ingrid 2017-05-18

Jag äter inte kött från gris eller ko. Äter kuyckling och vilt. Sen cyklar jag så mycket jag kan istället för att ta bilen.

Ej orolig 2017-05-18

Äger ingen bil, men var inte klockan fem över tolv redan år 2008? Och skulle inte Arktis vara isfritt 2015? Och ska det inte bli blötare i Sverige snarare än vattenbrist? Och varför granskas inte experternas uttalanden från 10-15 år sedan visavi utfallet?

Frida 2017-05-18

Cykel, vegetarisk kost de flesta dagar och fisk eller ekologiskt kött när det ska vara något extra, köpa varor med kort datum om de ska ätas direkt (!), odla egen spenat och sallad (nästan 70% av all isbergssallad går till spillo), åker tåg istället för flyg (även ner till kontinenten), handlar det mesta second hand vad gäller kläder och saker till hemmet ch försöker få andra till att reflektera över hur enkelt det är att leva lite mer miljövänligt.

Thomas Linne' 2017-05-18

Jag har i år investerat 300000kr i en solcellsanläggning på 15000 kWh. Som privatperson

Tina 2017-05-18

Installerar solceller på taket, handlar ekologisk och närodlad/producerad mat, byter jobb från ett resande jobb med tjänstebil till ett jobb på kontor och börjar cykla till jobbet.

Jonna 2017-05-18

Äter vegetariskt, dvs utan kött, fisk, mjölk och ägg.

Mona 2017-05-18

Jag och maken har flytt stan till en gård på landet för att vi vill producera mera konsumera mindre. Vi använder bilen minimalt men den är svår att undvika helt när man bor mitt ute i skogen. Vi vill odla klimatsmart, skapa kretslopp på gården och sälja våra produkter så lokalt som möjligt. Förutom att vi hjälper klimatet på traven har vi fått högre livskvalitet.

Malin 2017-05-18

Min största insats för att minska klimatavtrycket är att inte skaffa några barn.

Simon 2017-05-18

Fasar ut vissa matvaror ur min kost (först kött, sedan mejeri, och så vidare - låter man det ta sin tid är det busenkelt att omställa sig), gör aktiva produktval, undviker onödig konsumtion ("behöver jag verkligen den här varan?"), undviker andra resesätt än tåg och lokal kollektivtrafik, återvinner, reparerar och återanvänder. Det är lättare än många ställt in sig på!

Nathalie Chatzissavidou 2017-05-18

Hej, cyklar April -November och åker kommunalt resten av året.

Jan Lindström 2017-05-18

Jag har under flera årtionden engagerad mig i ett löst sammansatt nätverk av forskare och naturvetare med gemensamt klimatintresse som ser de odemokratiska och ideologiskt motiverade krafterna bakom klimathotet. Det finns gott om peer-reviewade artiklar vars resultat gör det svårt eller t.o.m omöjligt, att dra några svart-vita slutsatser om klimatet. Det som vi matas med via medier och den globala hot-industrin ger sällan hela bilden. Tyvärr är "Naturvetaren" lika enögd. Klimathysterin behöver kylas ned ordentligt så att man inte riskerar att slänga ut demokratin på vägen. Hur många vet t.ex att AR5 - den senaste rapporten från IPCC - faktiskt delvis skrev ned hotbilden? (Om man nu orkade sätta sig in i den.) Det var inte det som förmedlades i media eller på presskonferenser. Att peta hål på aktivist-åsikter med fakta, det är mitt bidrag till klimatet. Det är viktigt att vi gör rätt saker av rätt orsak. Det gör vi knappast idag. Tyskland visar vad som kan hända när aktivism går före vetenskap. "Energiewende" är ett dyrt misslyckande - hur gärna man ideologiskt vill dra någon annan slutsats. Istället vill Svante A att vi ska följa efter över branten. Snacka om att ha räven i hönshuset!

Jim 2017-05-18

Tjänsteresor görs helt oblygt med flyg inom statliga myndigheter, korta inrikesresor ej undantaget. Det är enorma utsläpp vi talar om. Politikerna är relativt maktlösa. De privata flygbonusförmånerna blomstrar erhållna från tjänsteresor blomstrar och hetsar till ännu mer flygresor. Cykling och laddstolpar är jättebra men fixar tyvärr inte klimatet.

Bzzzmb 2017-05-18

Avstod bilen när jag delade på mig. Jag använder elcykel (18 km) enkel väg till jobbet så länge jag kan på året. Jag motionerar samtidigt som jag får frisk luft och kan gå på ett möte det första jag gör på jobbet eftersom jag är varm men inte genomsvettig.

Milli 2017-05-18

Kör elbil sedan 2015

Katrin 2017-05-18

Jag kör elhybrid. Kommer fram och tillbaka till jobbet på 8 kwh. Tyst och rent med grön el.

Lars 2017-05-18

Ser till att det växer så det knakar i skogen och på åkern.

Karin Svens 2017-05-18

Kör elbil.
Kommentera