Frågor & svar
Nyheter
Lovisa Heyman-Lindén och Lucia Casal-Dujat gillar att jobba nära tillämpningen. Foto: Lars-Erik Liljebäck

Lovisa och Lucia gick från akademin till industrin

Två av de forskare som jobbar inom bioteknikbolaget Aventure AB är Lovisa Heyman-Lindén och Lucia Casal-Dujat. Båda är ”senior scientists” och anställda i olika dotterbolag till Aventure.

Publicerad:

De trivs bra i den internationella miljön och gillar det snabba tempot.

– Vi jobbar med tydliga mål nära kunden, och med direkt tillämpning. Vi har ingen press på oss att publicera, men det gör vi ändå när vi har utvecklat något nytt som kan leda till patent, säger Lovisa Heyman-Lindén.

Hon är molekylärbiologi i botten och disputerad i biomedicin.

– Det var intresset för kost och hälsa som ledde mig hit. Det händer otroligt mycket när det gäller kunskapen om vår tarmflora, vilket öppnar nya möjligheter.

Hennes forskning handlar om att utveckla nyttiga bärdrycker som bland annat innehåller fenoliska föreningar och fibrer. Hon planerar bland annat studier och undersöker vilka hälsoeffekter man kan förvänta sig.

– Jag har också jobbat i andra projekt, och gjorde en klinisk studie för aminosyror som har tillsatts i bordsvatten.

Med medelhavsdieten som förebild är tanken att börja måltiden med lite protein, som gör att blodsockret hålls på en lägre nivå. Den produkten är på väg att lanseras.

Lucia Casal-Dujat har sin doktorsexamen i nanoteknologi från Barcelona. På Lunds universitet gjorde hon sin postdok i fysikalisk kemi.

För snart två år sedan tog hon steget därifrån till Aventure. Det har hon inte ångrat.

– Jag utvecklar en ny produkt som kan användas som kontrastmedel vid röntgen av tunntarmen. Nu ligger fokus på att optimera medlet som ska vara lätt att ta och smaka gott. Patentansökan är inlämnad.

Hon berättar att produkten ser lovande ut och hittills visar på samma resultat som magnetkamera.

Aventure tar forskningsidéer till marknaden

Bioteknikbolaget har sitt säte på Ideon science park, granne med Lunds universitet. Företagsidén är att utveckla nya hälsosamma produkter – functional foods – på vetenskaplig grund. Innan de når marknaden har de testats kliniskt enligt de regler som gäller för livsmedel.

Varje produkt med dess patent ligger i olika dotterbolag till Aventure.

Några av produkterna är:

  • Goodidea – ett bordsvatten med aminosyror som ska intas strax före och under måltiden. Vetenskapliga studier visar att blodsockernivån sänks med 30 procent.
  • Otto välling – i samarbete med entreprenören Mats Lönne. Mjölk och havredryck med fibrer, vitaminer, mineraler och antioxidanter. Bra balans mellan fleromättat och mättat fett.
  • Swebol biotech AB – drycker, pasta gjord på bland annat quinoa.
  • Glucanova AB – producerar flytande fibrer med olika hälsoegenskaper.
  • Berries by Astrid AB – ett bolag som utvecklats och drivs av entreprenören och cancerforskaren Astrid Friborg – smoothie som kryllar av antioxidanter i tre olika smaker.
Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera