Efter nyår kommer en ny chans att lära sig affärsmannaskap. Anna Karlsson hade direkt nytta av utbildningen och känner sig idag tryggare i sin roll som kvalitetschef.
Förväntningarna infriades för Anna Karlsson, som gick utbildningen i affärsmannaskap för ett år sedan.
– Jag har nytta av det mesta, allt från att förstå ekonomiska rapporter till ledarskap och organisation, säger hon övertygande.
Som kvalitetschef på Equalis sitter hon i ledningsgruppen och måste ha koll på helheten. Hon är molekylärbiolog i botten och kände att hon behövde bredda sin kompetens.
Vad tyckte du om upplägget?
– Det passade mig bra att läsa på distans och samtidigt kunna jobba heltid. En bra mix mellan teori, föreläsningar och praktiska övningar.
Draknästet gav feedback
I övningen där deltagarna skulle presentera en affärsplan utgick Anna Karlsson från det företag där hon jobbar i dag.
– Jag gjorde en affärsplan i syfte att utveckla verksamheten. Den feedback jag fick på presentationen från ”draknästet” var värdefull.
Kan du rekommendera utbildningen till andra naturvetare?
– Ja absolut, särskilt om man jobbar lite bredare, som många naturvetare gör. Det kan handla om allt från ekonomi och verksamhetsutveckling till ledarskap och organisation.
Säkrar kvaliteten på labb
I ett företag som Equalis behövs den kompetensen när de erbjuder labben i sjukvården verktyg för att kvalitetssäkra sina undersökningar.
– Vi arrangerar kontrollprogram som labben kan delta i. Vårt uppdrag är att se till att kvaliteten upprätthålls och förbättras, liksom att den är lika över hela landet. Det handlar om patientsäkerhet och jämlik vård.
Företaget ägs av Sveriges kommuner och landsting, Läkarsällskapet och IBL, Institutet för biomedicinsk laboratorievetenskap.

Palle Liljebäck
chefredaktör