Frågor & svar
Nyheter

Kod visar vägen till framtiden

Alla ska ha chansen att lära sig koda när samhället blir allt mer digitaliserat. Ur den visionen springer den ideella föreningen Kodcentrum, som har tre år på nacken.

Publicerad:

Kodcentrum ger möjligheter för barn att få en allmänbildning och förståelse för programmering. Därför bjuder man in barn mellan nio och tretton år till kodstugor runt om i landet. Det bygger på ideella krafter som lär ut kodens hemligheter.
– Det vill vi avdramatisera genom att visa vad som ligger bakom vår digitala vardag. I stället för att vara konsumenter av digitala tjänster lär sig barnen att själva skapa appar och dataspel, och bli producenter, säger Lisa Söderlund, mediepedagog på Kodcentrum.

Från scratch

Man använder sig av verktyget Scratch, vars programmeringsspråk är pedagogiskt och lätt att lära sig.
–  Allt är webbaserat och man jobbar på en scen där man hela tiden ser vad som händer. Här handlar det inte om komplicerade algoritmer i text och siffror. I scriptfältet är det visuella block som används i kodningen.

Den datalogiska principen är densamma. Den som kodar skapar villkor, loopar och variabler.
– Exaktheten är viktig när man ska ge en instruktion till en dator. Villkor och variabler måste till exempel vara i rätt ordning. Det handlar om logik och problemlösning, att identifiera ett problem och lösa det med kod.

Lekande lätt

På så sätt kan man skapa sina spel och ritprogram. Barnen lär sig att programmera sina kompisar och styra dem genom en bana i helt analoga lekar.
– Det är ett sätt att visa på möjligheterna och att det ofta är lekande lätt. En tjej startade en egen Youtube-kanal och lär andra att programmera.

Att programmering kommer in som en obligatorisk del i skolan gläds hon över. Digitalt skapande och digital kompetens kommer att vävas in i alla skolämnen.
– Det är ett steg i rätt riktning, men det finns ett glapp i stödet till lärarna och det saknas skolmaterial. Därför har vi tagit fram det och fortbildar lärare. Programmering och digitalt skapande borde komma in som en del i lärarutbildningen.

Våga testa

Vilket är ditt råd till lärare som känner sig osäkra?
– Våga utforska tillsammans med eleverna. Rollen är att fungera som guide för elever som ofta ligger före lärarna i programmering. Ta hjälp av vårt material på webben: www.kodboken.se.

I dagsläget har Kodcentrum runt hundra volontärer i flera städer i landet.
– Vi har alltid behov av nya volontärer till våra kodstugor. Men också för att ta fram nytt material, eller stödja lärare.

Hur gör jag om jag vill bli volontär?
– Gå in på www.kodcentrum.se och anmäl dig.

Hur går ni runt ekonomiskt?
– Eftersom det handlar om framtida kompetensförsörjning har vi flera engagerade sponsorer, som Spotify, Microsoft och Ericsson. Vinnova ger stöd för vårt projekt Koda i skolan och Stockholms stad finansierar verksamhet för barn och unga, liksom till att stödja lärare i Stockholm. Skolverket ger oss stöd som läxhjälp, säger Lisa Söderlund.

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera