Frågor & svar
Nyheter

Fråga en naturvetare: Hur ökar jag äppelskörden?

Satte ett äppelträd för några år sedan, men det står och stampar. Frukterna av sorten Aroma brukar vara rätt många, men små. Vad ska jag göra för att öka skörden?

Publicerad:

Beskär trädet på rätt sätt. Sorten Aroma har ett relativt upprätt växtsätt med långa skott och tenderar att bilda kala grenpartier med ofullständig förgrening. Därför är det viktigt att reglera tillväxten så att det bildas starka sidogrenar längs ledaren. Toppen skall kortas till 15-20 centimeter över de första sidoskotten.

Ge näring till trädet, motsvarande 40-50 gram rent kväve, fördelat under maj, juni och juli. Även kalium behövs. Minimera konkurrensen med ogräs, som rensas bort.

Blommorna behöver pollineras i rätt tid och från lämpliga sorter, som Ingrid Marie och Cox Orange. Bevattna trädet ofta men med mindre mängd, två liter – två gånger i veckan.

Gallra bort små och lågt sittande frukter. Lämna 10 centimeter mellan två klasar. Beskär trädet i juli då ljuset påverkar frukttillväxten och kvaliteten. Ta gärna bort dåligt belysta skott och förkorta kraftigt upprättväxande skott i toppen.

Ibrahim Tahir, docent vid SLU

Kommentarer

Kommentera