
Att ha passion för sin utbildning är den bästa förutsättningen för ett gott studieresultat. Tre mer erfarna studenter delar med sig av sina bästa tips till de yngre.
Hösten är här och det är full fart framåt som gäller för att klara tentor och inlämningsuppgifter. Eller hur ska man tänka för att få ut så mycket som möjligt av plugget och samtidigt må bra? Vi pratade med några studenter som ingår i Naturvetarnas studentråd.
– Välj en utbildning som du brinner för. Om du under resans gång upptäcker att du har hamnat fel är det inget nederlag att hoppa av. Ju förr desto bättre, säger den blivande nutritionisten Lovisa Wilhelmsson.
Hjälp att få
Men rådet är att inte ge upp för att studierna är tuffa och krävande.
– Det finns alltid hjälp att få, från bland annat äldre studenter och kursare. Det gäller också att hitta sin studieteknik och sitt eget sätt att lära sig. Att se på video, diskutera och bearbeta kunskaperna på olika sätt passar mig bra, säger Simone Berg, nybakad djursjukskötare.
Hanna Wrannvik, som läser andra året till dietist, menar att man måste våga fråga om något är oklart.
– Om du inte förstår eller har frågor, så är du säkert inte ensam om det. Lika viktigt är att kunna framföra klagomål på att till exempel en kurs inte håller måttet.
För henne var det ganska lugnt första året, men sedan växlade tempot upp.
– Jag lär mig genom alla sinnen. Vi har bland annat spelat teater som innebär att man interagerar med varandra i lärandet.
Satsa hundra procent
Det gäller också att ha rätt inställning.
– Se studierna som ett heltidsjobb. För mig har det varit hundra procent med mycket teori, säger Lovisa Wilhelmsson.
Hon ger också rådet att ta vara på föreläsningarna, som ofta hålls av forskare eller yrkesverksamma inom branschen.
– De ger en bra inblick i den arbetsmarknad som väntar. De kan också ge vägledning inför val av kurser, säger Lovisa Wilhelmsson.
Koppla till arbetslivet
Hon skulle dock vilja ha mer arbetslivsanknytning. Hittills har det varit ganska tunnsått med den varan. Desto nöjdare är Simone Berg och Hanna Wrannvik.
– Vi har praktik motsvarande en termin, vilket är värdefullt eftersom det handlar om att lära sig handgreppet, som att röntga, lägga kanyl och vaccinera, säger Simone Berg.
Hanna Wrannvik instämmer.
– Vi har praktiska övningar, som matlagning, inbakade i utbildningen. Ovanpå det har vi åtta veckors praktik när examen närmar sig. Den borde komma in tidigare.
Sommarjobbet på ett kommunalt boende, där det bland annat ingick att planera måltider, var också värdefullt för henne.
– Tänk strategiskt när det gäller sommarjobb och examensarbete. Det kan fungera som en inkörsport till anställning senare, säger Lovisa Wilhelmsson.
Även om jobbet inte är relevant för utbildningen så ger ett arbete erfarenhet. De menar att det alltid finns något du har nytta av, som att möta kunder eller att hantera ekonomi.
Lyssna på dina behov
Vi kommer in på frågan om psykisk ohälsa, som inte bara drabbar yrkesverksamma. Även studenter kan uppleva press och stress. Detta är en fokusfråga för Naturvetarnas studentstyrelse. När jag träffar dem i Visbys gränder under Almedalsveckan har de fått ny kunskap från alla seminarier, som har behandlat frågan om psykisk ohälsa.
– Lyssna på dig själv och dina behov. Kanske du inte behöver läsa alla sidor inför en tenta, säger Simone Berg.
– Jämför dig inte med andra, utan gå din egen väg och prestera på en nivå som passar dig, säger Hanna Wrannvik.
– Hitta något utanför studierna. Jag är instruktör i zumba och leder gruppträningspass. Då släpper jag plugget och har fullt fokus på träningen. Det ger ny energi och jag mår bra, säger Lovisa Wilhelmsson.
De påtalar det faktum att fysisk aktivitet minskar nivåerna av stresshormonet kortisol i blodet. Ju hårdare träning desto bättre.
Även Hanna Wrannvik dansar för att må bra, medan Simone Berg hämtar kraft från umgänget med sin hund.
Studenternas 5 bästa studietips
- Hitta ditt eget sätt att lära dig. Vissa tillgodogör sig kunskaper bäst genom att läsa, medan andra behöver använda fler sinnen genom till exempel film och teater.
- Oroa dig inte över att studiemedlet på runt tiotusen kronor per månad är knappt. Om du gör en budget, delar lägenhet och tar med dig matlåda och kaffetermos får du pengarna att räcka längre.
- Tänk strategiskt när det gäller praktik, sommarjobb och exjobb. Något av dem kan bli din första anställning efter examen.
- Se studierna som ett heltidsjobb. Lägg ner den tid som behövs för att klara tentorna.
- Koppla av med något intresse som ger dig energi och som får dig att må bra. Fysisk aktivitet sänker stressnivån.

Palle Liljebäck
chefredaktör