
Det är inte bara i arbetslivet som den psykosociala ohälsan ökar. Allt fler studenter går in i väggen. Det blev tydligt på ett seminarium som Naturvetarnas studentråd anordnade under hösten.
– Det är ett viktigt ämne, jag har själv haft det tufft i perioder och jag har sett vänner som har drabbats av mental utmattning, säger Annica Ivansson, som läser biomedicin i Umeå.
Hon är en av de nya studaentmarknadsförarna som jobbar för Naturvetarna på studieorterna.
– Nu har vi planer på att arrangera en liknande dag i Umeå, säger hon entusiastiskt.
Hon berättar att de har fått verktygen för att undvika stress som i förlängningen kan leda till utbrändhet.
– Ett tidigt varningstecken är sömnproblem. Forskningen visar att sömnen är en nyckel för att man ska återhämta sig. Minnet försämras och man blir mer mottaglig för sjukdomar med för lite sömn.
Korta karenstiden
Annica Ivansson menar att utbildningarna har dålig koll på psykosocial ohälsa och hur den påverkar studierna.
– Här behövs större flexibilitet, med möjlighet att anpassa studietakten till individens behov. Man kan bli hårt drabbad och hamna i en svår ekonomisk sits.
I dagsläget är det en månads karenstid om man blir sjukskriven, vilket medför att den som är sjuk under längre tid än en månad får studiemedlet avskrivet först efter en månad.
– Det innebär en stor stress. Karenstiden borde kortas till en vecka från den dagen man blir sjukskriven, säger Annica Ivansson.
Bra tips
Vilka tips fick ni för att förebygga ohälsa?
– Föreläsningen av arbetslivsforskaren Christin Mellner var intressant. Hon menar att man i det gränslösa arbetslivet – gäller även studier – ska vara tydlig med sin gränsdragning och inte jobba/plugga jämt. Du behöver inte alltid vara tillgänglig och uppkopplad.
Ännu ett tips som Annica Ivansson tar med sig är att schemalägga studierna och ge plats för annat som ger energi.
Blivande nutritionisten Evelinn Sörenby blev inspirerad.
– Jag ger tio av tio i betyg och är helnöjd med seminariet. Jag gillade särskilt den del som handlade om mindfulness, där vi fick bra tips på att hantera stress, blandat med egna övningar i workshops. Att klara tentor och hålla studietakten enligt CSN:s regler är källor till stress.
Vad gör du själv för att koppla av?
– Jag tränar och gör roliga saker. Det hjälper mig, säger Evelinn Sörenby.
Visar framfötterna
Hon lyfter fram den del som handlade om vilka rättigheter man har på jobbet.
– Det är viktigt att vara medveten om de möjligheter man har som anställd. Själv hade jag ingen aning om dem.
De rättigheterna regleras i en ny föreskrift från Arbetsmiljöverket. Elba Abreu, ombudsman på Naturvetarna, redogjorde för den.
– Många unga drabbas och går in i väggen, ofta för att de vill visa framfötterna. Men det borde inte hända om man känner till sina rättigheter, säger Elba Abreu.
Det handlar bland annat om tydlighet i arbetsuppgifter och hur man ska prioritera, liksom vem man ska vända sig till om det blir problem.
– För att inte detta ska bli en papperstiger måste arbetsgivaren säkerställa att den anställde känner till sina rättigheter.
Vad kan man själv göra?
– Dra i handbromsen när du ser tecken, och prata med chefen. Skyddsombudet har den viktiga rollen att bevaka att arbet
smiljölagen följs, liksom att vara uppmärksam på att kollegor inte jobbar för mycket övertid, säger Elba Abreu.
Annica Ivansson och Evelinn Sörenby

Palle Liljebäck
chefredaktör