Frågor & svar
Nyheter
Foto: Colourbox

Hanna har koll på sommarjobbet

Både tidigare erfarenheter och utbildningen kommer till nytta i Hanna Wrannviks sommarjobb som boendestödjare. Inför sommarjobbet gäller det att också att ha koll på lön och arbetsvillkor.

Publicerad:

Den 19 juni påbörjar Hanna Wrannvik sitt sommarjobb på ett boende för personer med mentala funktionsnedsättningar. Hon kommer att hjälpa till med alla dagliga rutiner, till exempel personlig omvårdnad och matlagning.

– Jag läser till dietist och tror att jag kommer att få nytta av min utbildning när vi ska laga mat. Eftersom jag kan påverka vad vi ska laga kan jag försöka få in bättre mat. Jag tror också att jag kommer att ha nytta senare i arbetslivet av de erfarenheter jag får här, säger hon.

Månadslön och minimilön

Jobbet såg hon på kommunens hemsida och sökte. Eftersom hon tidigare somrar har jobbat inom hemtjänsten så är hon van vid den här typen av arbete och de rutiner som finns.

– Jag kommer att ha fyra inskolningsdagar och få upplärning i att ge mediciner. Vi ska också gå en internetbaserad utbildning innan vi börjar, för att till exempel lära oss vad som är viktigt att tänka på i arbetet och hur man bemöter människor. Så jag känner att jag får en tillräcklig utbildning för arbetsuppgifterna.

Till skillnad från hennes tidigare arbeten kommer hon att få månadslön i stället för timlön. Att ha månadslön är en fördel eftersom man då får sjukpenning om man skulle bli sjuk under sommaren.

– Arbetsgivaren talade om vad som är minimilön för det här jobbet. Jag har skickat in papper på att jag har tidigare erfarenhet som borde ge högre lön, men jag vet ännu inte exakt vad jag får.

Sju till nio

Vid tiden för intervjun, ungefär en månad innan Hanna Wrannvik ska börja på sitt arbete, är inte anställningsavtalet och schema på plats, men hon har fått en hel del information om arbetsvillkoren. Arbetstiden är 37,5 timmar i veckan och hon kommer att jobba schemalagt olika tider mellan sju på morgonen och nio på kvällen.

– Vi har inga raster under dagarna. Det tar man gemensamt och äter när det finns tid. Jag förstår varför det är så, eftersom man bara är två som jobbar tillsammans, men jag hade kanske önskat att det fanns möjlighet att gå undan för sig själv en stund.

Sommarjobbet upphör i slutet av augusti, men under hösten kommer Hanna Wrannvik att fortsätta som vikarie parallellt med studierna.

Kommentarer

Kommentera