Frågor & svar
Nyheter
Detalj ur omslaget på Filurer, dinosaurier och människor – En barnsaga om evolutionen. Foto: Pia Linghede

Ny bok: Från jordens uppkomst till livets mångfald

Var skulle du börja för att förklara evolutionen för ett barn? Och livets uppkomst? Biologen och läraren Pia Linghede fick massor av frågor från sin fyraåriga dotter och började förklara och rita.

Publicerad:

Det är lätt att förenkla för mycket eller att ge alltför detaljerade och svåra förklaringar till varför det finns så många olika arter på jorden och vad som egentligen hände med dinosaurierna.

– Barnen förtjänar att man försöker förklara så bra som möjligt, så att man inte tar död på deras nyfikenhet. Det behöver både vara spännande och korrekt, säger Pia Linghede.

Hon tyckte att det saknades en bra bok för barn om evolutionen. Hennes egna förklaringar och teckningar blev till sist en hemmagjord bok. Hon kontaktade bokförlag och fick napp hos Idus förlag som ville ge ut boken precis som den var. Det blev Filurer, dinosaurier och människor – En barnsaga om evolutionen.

Allt liv på jorden är släkt

– Det är häftigt att det blivit en riktig bok. Jag tycker att den passar barn mellan fyra och åtta år. De ser lite olika saker. Yngre barn blir många gånger blir fascinerade av att vi människor också består av filurer, alltså celler.

Filurerna ja. Pia Linghede berättar att någon haft synpunkter på att hon kallat celler för filurer, men syftet är att göra berättelsen mer fängslande för barn. Av samma anledning har cellerna och de tidiga organismerna ögon på bilderna.

– Jag har fått fina reaktioner av barn, de tycker att boken är spännande. Och jag tycker att det är viktigt att barn får kunskap om hur livet på jorden förändrats, att vi består av celler, att allt liv på jorden är släkt och att mångfald och olikheter är bra.

På universitetsnivå

En utmaning har varit att förmedla att livet på jorden har förändrats för att vissa egenskaper har visat sig fungera bättre i vissa miljöer, inte för att evolutionen har ett syfte eller ett mål. Tidsperspektivet tycker Pia Linghede också kan vara svårt att ta in, även för vuxna.

– Jag fick veta att boken används i undervisning på universitetsnivå, för att komma ned till kärnan i vad evolutionen handlar om. Det känns väldigt kul! Jag har ju försökt att skriva så korrekt som möjligt och har bollat detaljer i boken med evolutionsbiologer.

Pia Linghede har flera idéer och vill gärna skriva fler böcker om vetenskap för barn.

Repetition för föräldern

Redaktionen provläste boken med en sjuåring och tycker att den var bra och tydlig för att få en förståelse av evolutionen. Bilderna är färgglada och roliga och vi tror att man kan hitta nya saker om man läser den igen. Texterna är lagom långa att läsa själv för den som har kommit igång med läsningen, och innehåller frågor som gör att barnet engagerar sig i historien och kommer med egna frågor. Som förälder känns det också bra att få en egen repetition av evolutionen.

Kommentarer

Kommentera