Frågor & svar
Nyheter
Ett gott och nyttigt mellanmål. Foto: Colourbox

Företagare som tipsar om rågbröd till fikat

Efter två år som anställd dietist tog Elin Öhgren steget och startade eget. Med en fast uppdragsgivare i botten kan hon och kollegan Linnéa Lundström testa nya marknader, som att ge kostråd och hålla föredrag för företag och föreningar.

Publicerad:

Visste du att dåliga matvanor är det största hotet mot folkhälsan i världen, enligt Världshälsoorganisationen, WHO?
– Det visar på det här yrkets möjligheter. Vi dietister kan bli en eftertraktad resurs, säger företagaren Elin Öhgren optimistiskt.
De är inte riktigt där än. Hela tiden får hon marknadsföra sig och påminna läkarna om dietisternas kompetens och vad de kan bidra med i vården.

– Men det finns också läkare som har stor tilltro till vår kompetens och tror på kostbehandling. De ser till att remittera patienter till oss. Det gäller bland annat diabetes, förhöjda blodfetter, övervikt och undervikt.

Fasta avtal

Det var 2010 som vändpunkten kom. Då blev det tillåtet för privata aktörer att driva vårdcentraler inom Västerbottens landsting. De skulle ha tillgång till dietistkompetens, enligt landstingets riktlinjer.
– Det öppnade dörren för oss dietister som driver eget. Vi skrev avtal med de privata vårdcentralerna och förhandlade till oss ett visst antal timmar per vecka.

Att ha en stor fast uppdragsgivare ger hennes företag Dietistkonsult Norr stabilitet.
– Det gäller att hela tiden göra ett bra jobb för att behålla avtalen som är viktiga för oss. En återkommande uppdragsgivare är kommunerna som vi gör punktinsatser åt, som att utbilda personal i nutrition och måltidskunskap på äldreboenden.

Nya marknader

Den tryggheten i botten gör att de kan testa nya möjligheter och hitta nya marknader. En sådan är företagshälsovården.
– Vi har jobbat lite för dem och med enskilda företag utan att riktigt ha blivit etablerade. Konkurrensen från så kallade kostrådgivare och kostexperter, som saknar adekvat utbildning är hård. Titeln är inte skyddad, utan vem som helst kan kalla sig det.

Elin Öhgren stortrivs som företagare, men gillar inte att sälja trots att hon har goda argument.
– Maten på jobbet påverkar både prestationen och den långsiktiga hälsan. Det handlar om allt från frukost och lunch till fika och frukt. Istället för att slentrianmässigt välja bullar till kaffet kan man erbjuda rågbröd med någon god bönröra, eller dadelbullar.

Är arbetsgivare

Det var lite drygt två år efter examen som Elin Öhgren och kollegan Linnéa Lundström startade eget. Under den tiden hade de skaffat sig en bred erfarenhet av yrket. Då var båda delägare, men nu äger Elin Öhgren företaget själv och Linnéa Lundström är anställd.
– Jag såg en möjlighet att bredda mig som dietist och testa något nytt. Det har gått över förväntan bra. Idag vill jag inte tillbaka till landstinget.

Hon gillar också att lägga upp jobbet utifrån sitt privatliv och inte låta sig styras av fasta arbetstider.
Att kunna hjälpa andra och få uppskattning för det gör henne glad.
– Vi får ofta positiv feedback från patienterna och vi har gott rykte, säger hon utan att låta skrytsam.

Idag känner hon sig mer som företagare än dietist.
– I början var jag dietist och inget annat. Nu är professionen mer ett redskap för mig som företagare, säger hon och inser att båda är beroende av varandra.

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera