Frågor & svar
Nyheter
Foto: Lars-Erik Liljebäck

För Åsa blev facket vägen till chefsjobb

Det finns många likheter mellan att jobba fackligt och att vara chef. Det menar Åsa Rasmussen som bytte sida och nu är chef för väderredaktionen på SVT. UGL, som hon gick genom Naturvetarna, har hjälpt henne.

Publicerad:

Som förtroendevald fick Åsa Rasmussen inblick i hela public service-företaget. Under sex år satt tv-meteorologen i styrelsen för medlemmarna i de olika Saco-förbunden.

– Jag gillar att hjälpa kollegor som på olika sätt drabbas vid förändringar. Det var därför jag började jobba fackligt, och det ger så mycket tillbaka. Så ta chansen när den dyker upp, säger hon övertygande.

I den fackliga rollen fungerade hon som en brygga mellan arbetsgivaren och kollegorna på väderredaktionen.

– Det handlar om att hitta lösningar och på ett tidigt stadium fånga upp saker innan de blir till problem. Det uppskattar arbetsgivaren som ser oss som en sansad och respekterad motpart. Frågorna hanteras sedan i samrådsmöten.

Spindeln i nätet

Så det finns likheter mellan att vara förtroendevald och att vara chef?

– Ja, man blir lite av spindeln i nätet i båda rollerna. Det innebär att stötta medarbetarna och coacha dem för att komma vidare.

Hon lärde sig också att lyfta blicken från sitt specialområde och se hela bilden. I den fackliga rollen ingick också att förklara för kollegorna om förändringar som företaget hade bestämt.

– Skillnaden nu är möjligen att jag måste vara lojal med besluten, som tas på högre nivåer, även om jag inte gillar dem. Det ingår i uppdraget som avdelningschef.

Ännu ett skäl till att facket blev en språngbräda i karriären är att hon gick flera utbildningar med Naturvetarna, bland annat UGL, utveckling, grupp och ledarskap.

– Den var fantastisk och något alla borde gå. UGL har hjälpt mig mycket, särskilt när det gäller min egen utveckling och insikter om mig själv.

Gav inte upp

Det är en populär utbildning som många vill gå.

– Jag sökte och sökte, men gav mig inte och fick till slut en plats för två år sedan. En viktig lärdom är hur grupper fungerar och vilka stadier de går igenom innan de blir självgående och presterar som bäst. Det har jag nytta av idag.

Åsa Rasmussen är naturvetare ut i fingerspetsarna och vill ha fakta på bordet innan hon fattar beslut. Men hon är ingen vädernörd. I stället var det fysiken och intresset för mekanik och termodynamik som ledde henne till yrket.

– Det var när jag jobbade fackligt som tanken på att bli chef väcktes. Jag trivs att jobba med människor och få dem att växa. Efter femton år på SVT var det också dags att pröva något annat.

Gillar matte

Passionen för siffror och logik har hon nytta av som chef.

– Att göra ekonomiska uppföljningar och lägga scheman passar mig. Jag lär mig nya system snabbt och drivs av att göra dem bättre.

Efter bara några månader som chef ger hon intryck av att vara varm i kläderna, vilket hon förstås inte riktigt är.

– Utvecklingssamtalen med medarbetarna har gått bra. En större utmaning är att genomföra lönesamtalen, som är mer laddade. Här har jag fördelen att veta hur löneprocessen fungerar.

Men hon har inte släppt expertrollen som meteorolog, utan är kvar i den på halvtid. Idag känner hon sig säker när hon ska presentera vädret för miljontals tittare. Men så har det inte alltid varit.

– Jag har aldrig varit så rädd som under mitt första framträdande i tv. Men det gick tack och lov bra, fast jag säkert darrade på rösten.

Säkrare prognoser

Alla har synpunkter på vädret, vilket fångas upp i sociala medier och on line på webben. De unga tar hellre del av väderprognoserna på webben än på tv.

– Vi har mer dialog med tittarna idag, vilket är en fördel och möjlighet för oss att utvecklas. Men vädret kan vi inte göra något åt, som en del tycks tro, säger hon och skrattar glatt, vilket hon ofta gör.

Prognoserna har blivit säkrare, bland annat tack vare mer kraftfulla datorer.

– Det storskaliga vädret är lättare att förutse än det lokala i till exempel fjällen, där det kan skilja sig mellan olika sidor av ett högt berg.
Stolt berättar hon att prognoserna för fem dagar framåt är lika säkra nu, som de för två dagar framåt för tjugo år sedan.

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera