Frågor & svar
Nyheter
Foto: Colourbox

Efter jobbet: Rebecca lär känna sig själv på vandringen

Att vandra i naturen kan vara en sällskapsresa och ett sätt att lära känna sina gränser. Rebecca Enroth tänker så bra när hon vandrar genom ett försommargrönt Småland. Ett tips är att förbereda sig ordentligt.

Publicerad:

När Rebecca Enroth har vandrat mellan en och två mil händer något i kroppen. Hon hamnar i ett flow och upptäcker nya saker hos sig själv.

– Då går jag in i mig själv och har fullt fokus på uppgiften. Vi reagerar väldigt olika, vissa blir extremt målinriktade, medan andra försöker hitta vägar ut.

I det läget är kroppen trött och sliten, blodsockernivån sjunker. Under en vandring när Rebecca Enroth var lite för optimistisk och gick fyra mil två dagar i rad svullnade fötterna upp och hon fick utslag på benen.

– Det gäller att lära känna sig själv och veta var gränsen går. Det är också lite av tjusningen, att testa gränser. Så nu blir det inte lika långa dagsetapper.

Buss till Gränna

Två mil per dag är en lagom nivå för henne, även om det nu senast blev en femmilavandring tillsammans med barnen och vänner.

– Vi tog bussen till Gränna och gick hem genom ett omväxlande kulturlandskap och djupa skogar. På Holavedsleden finns vackra utkikspunkter över Vättern. Under en sådan vandring finns tid för många samtal om livet och framtiden.

Det händer också att Rebecca Enroth ger sig ut på egen hand.

– Det är ett bra sätt att lära känna sig själv. Sedan är det förstås roligt att möta folk på vandringen. Nu senast träffade jag några danskar som fascinerades av den svenska allemansrätten. Närmast på tur står Ostkustleden som går runt Oskarshamn, en sträcka på 16 mil. Där är det så fint ordnat med stugor för övernattning varannan mil.

– Det blir perfekt, men ännu har jag inte sällskap. Förutom att det är roligare att vara flera, så blir det mindre att släpa på. Det är skönt att kunna dela på bördan, som till stor del utgörs av mat.

Utforskar Sverige

Hon brukar inte unna sig några större excesser, utan nöjer sig med torkad mat och konserver för att hålla nere packningen.

– En chokladbit kan också behövas som uppmuntran och för att höja blodsockret.

Har du planer på att vandra i andra länder?

– Nej, jag vill lära känna min hembygd, det finns så mycket att utforska i Sverige, säger miljö- och hälsoskyddsinspektören, som är på väg att byta jobb efter ett år inom Försvarsmakten, där hon jobbade med just miljö- och hälsoskydd.

Försvarsmakten förfogar över unika miljöer – några är klassade som Natura 2000-områden – som också är övningsfält.

Ny roll på jobbet

Nu kommer hon tillbaka till Aneby kommun, men i en annan roll, som beredskapssamordnare och miljöstrateg.

– Det ska bli jätteroligt. Det är en ny tjänst efter ett nationellt beslut om satsning på beredskap. Det handlar om allt från it-angrepp och elavbrott till översvämningar och epidemier.

Hon har en förhoppning om att kunna dela med sig av sina kunskaper om naturen och allemansrätten till nyanlända.

– Att vistas i skogen är ett sätt att lära sig överleva i oväntade situationer.

Men framförallt är hennes intresse för friluftsliv en fritidsgrej. I sommar ska hon ändå läsa utomhuspedagogik på Linköpings universitet.

– Den handlar bland annat om att öka förståelsen för lärande i miljöer utomhus, liksom platsens betydelse för lärande, säger hon och vandrar vidare i kurslitteraturen.

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera