
Friheten att kunna styra sitt arbete är den starkaste drivkraften till att starta eget, enligt Naturvetarnas undersökning. Det gäller också för veterinärerna Jonas och Anna Malmsten, som tillsammans driver tre företag.
Det hela började med att Jonas Malmsten ville vara tjänstledig under ett år för att skriva en bok om älgar. Det majestätiska djuret har alltid fascinerat honom och det fanns en kunskapslucka att fylla.
Men hans arbetsgivare Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, sa nej till tjänstledighet. Så han sa lite oväntat upp sig och startade eget.
– Då började uppdragsgivare med koppling till vilt att ringa. Tack vare mitt stora nätverk fick jag uppdrag som gällde allt från föreläsningar och en frågespalt i tidningen Svensk jakt till att vara djurparksveterinär på konsultbasis.
I viltparken håller han koll på bland annat smittskydd, hälsa, hygien och foder. Han är också konsult åt Svenska Jägarförbundet och Svenska Kennelklubben. Sedan tidigare erbjuder han experttjänster om att hålla hjortdjur i hägn i samarbete med Gård & Djurhälsan AB.
Ångrar inget
Efter drygt ett år som företagare är han nöjd med beslutet och slipper pendla till Uppsala varje dag – en resa på en timme.
Framför allt gillar han friheten, att kunna styra sitt arbete. På gården som han driver tillsammans med hustrun Anna Malmsten, finns det alltid saker att göra.
– Jag kan välja att klippa får eller lägga grunden för ett nytt orangeri på förmiddagen. För att senare under dagen och kvällen kunna förbereda en föreläsning, säger han och det låter som det perfekta upplägget.
– Våga ta steget om du känner att du har något att bidra med och är kreativ.
Anna Malmsten, som är doktorand vid SLU och gör studier av vildsvinens reproduktion, fyller i:
– Vi lever vår dröm och är närapå självförsörjande på mat med egna lamm, ägg, grönsaker och vilt. Vi bakar vårt bröd på mjöl av säd från grannbonden.
Nu är planen att skaffa två kor för att inte behöva köpa mejeriprodukter.
Gården växer
Överskottet säljer de på gården till besökare som hittar till det stadsnära jordbruket som växer. Mest stolt är kanske Anna Malmsten över odlingen av grönsaker som en restaurang i Stockholm erbjuder finsmakare. Nu ser hon framför sig att bygga en livsmedelslokal och butik.
Hon sköter gårdsförsäljningen som drivs som enskild firma. Detsamma gäller själva gården.
Jonas Malmsten har valt en annan lösning för sitt företag Viltkonsult som ligger i ett eget aktiebolag.
– Jag vill hålla isär företaget från vår privata ekonomi. Att starta aktiebolag underlättades av att kravet på aktiekapital halverades till 50 000 kronor och att revisortvånget försvann.
Även om familjen Malmsten lever i nuet så blundar de inte för pensionen, som i dag känns avlägsen.
– Mitt fokus ligger på att få en inkomst som gör att jag får så hög allmän pension som möjligt. Utöver det avsätter jag pengar till investeringssparkonto.
Våga ta steget
Vilket är ditt råd till andra som funderar på att starta eget?
– Våga ta steget om du känner att du har något att bidra med och är kreativ. Många uppdragsgivare föredrar att ha konsulter istället för att anställa.
Du saknar inte kollegor?
– Nej, jag har familjen nära och jag möter många genom jobbet. Med ett stort nätverk, som tidigare kollegor och uppdragsgivare, är jag aldrig ensam.
Att hela tiden förkovra sig är självklart för Jonas Malmsten, vilket han på halvtid gör som postdoktor vid SLU i Umeå. Tillsammans med olika kollegor från SLU och SVA har de forskningsmedel för två olika forskningsprojekt om älg och vildsvin.
Ena benet i akademin
Ännu en koppling till SLU är uppdraget som försöksdjursföreståndare vid samma institution i Umeå. Han sitter också med i universitetets försöksdjursråd.
– Jag gillar verkligen att ha kvar ena benet i akademin. De båda världarna berikar varandra.
Men hur hinner du med?
– Det undrar alla. Att ha kontoret hemma är ett sätt att spara tid. Så länge jag gör roliga saker fungerar det bra. Jag spelar inte golf längre och går inte på gym. Vi har heller ingen tv.
Hur går det med boken om älgar?
– Den blir klar i höst och har fokus på praktisk och hållbar älgförvaltning. Det handlar bland annat om att hitta balansen mellan antal älgar och andra intressen, som jakt, skogsbruk och trafikrisker. På vissa håll i landet minskar stammen, medan den ökar på andra.
Boken har redan rönt viss uppmärksamhet, där Jonas Malmsten är eftertraktad föreläsare i bygdegårdarna.
Både han och hustrun kan emellanåt rycka ut på veterinäruppdrag och förlösa kalvar eller behandla sjuka hundar.

Palle Liljebäck
chefredaktör