Frågor & svar
Nyheter
Foto: Colourbox

Är det en bra idé att semesterväxla?

Semestern närmar sig och jag inser att semesterdagarna inte räcker till för det jag vill göra i sommar. Hörde om möjligheten att byta en lönehöjning mot extra semester. Hur fungerar det och finns det några nackdelar? 

Publicerad:

En möjlighet att förlänga semestern är att växla en lönehöjning mot några extra dagars semester. Värdet av en semesterdag varierar lite beroende på var du arbetar och vad du tjänar. Inom staten är värdet av en semesterdag 5,09 procent av din månadslön inklusive semestertillägg. Om du har en månadslön på 40 000 kronor så motsvarar en semesterdag 2 036 kronor vilket kan jämföras med en lönehöjning på 170 kronor per månad.

Alla arbetsgivare är inte lika välvilligt inställda till löneväxling

Semesterväxling är en form av löneväxling. Alla arbetsgivare är inte lika välvilligt inställda till löneväxling. På mindre företag kan det ibland ses som krångligt, men det är alltid värt att försöka. Det är arbetsgivaren som bestämmer om du får löneväxla och ni måste gemensamt komma överens om villkoren. För dig som arbetar inom staten så har Saco-S kommit överens med Arbetsgivarverket om att öppna för frivilliga överenskommelser mellan dig och din arbetsgivare (s.k enskild överenskommelse). Utöver det som regleras i kollektivavtalet handlar det om villkor rörande arbetstid, semester, uppsägningstid och tjänstepension.

Andra förmåner som du kan löneväxla till kan vara förmånsbil, städtjänster, extra pensionsinsättning och vissa former av privat sjukvård som inte bekostas av det offentliga.

Tänk på att den lön som växlas bort sänker den sjuk- och pensionsgrundande inkomsten samt avsättning till tjänstepension. Kontakta gärna Naturvetarna innan du löneväxlar, speciellt viktigt är det om du planerar att växla bruttolön till pension.

Kommentarer

Anita Brikell 2017-07-04

jag vill gärna ha möjligheten att kunna välja

Rasmus 2017-06-26

Berätta gärna vilka nackdelar det medför för arbetsgivaren.

Johan 2017-06-11

Viktigast är att man har möjlighet att göra individuella val i frågan.

Camilla 2017-06-09

Jag vill hellre få löneförhöjning eftersom jag har låg lön. Det är svårt att pussla ihop semestern på jobbet, som det är nu.
Kommentera